Osynk

Jag är trött. Urlakad. Det är min förklaring till varför gårdagens middag blev en klassisk höstmåltid. Jag behövde laga något långsamt, något som tillät mig lägga mig rygg och stirra upp i taket med jämna mellanrum. Så det blev den här grytan som beskrivs som en ”riktig vintergryta”, men jag kan såhär i efterhand intyga att den även funkar fint med en kall öl en regnig junikväll. Efter detta fanns det ju ingen annan väg att gå än att slänga ihop en äppelkaka. Okej, det råkade även vara så att jag hade ett par äpplen som var på väg att ge upp. Det blev clafoutis, en fransk efterrätt som är en slags ugnspannkaka. Ni som lever mer i synk med säsongen kan lätt göra den med sommarens bär, körsbär är en klassiker i sammanhanget.

Clafoutis med äpplen och konjak
Det här blir en liten kaka, receptet går bra att dubbla

ca 4 port
1 äpple, urkärnat och i tunna klyftor eller ca 250 g bär
25 g smör
1 dl vetemjöl
1/4 dl socker
en nypa vaniljpulver eller 1/2 tsk vaniljsocker
2 ägg
1 dl mjölk
1 msk konjak
servera med: lättvispad grädde

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och låt det svalna något. Smörj en liten rund form ca 20 i diameter. Lägg äppelklyftorna eller bären i botten av formen. Blanda vetemjöl, socker och vaniljpulver/vaniljsocker i en skål. Tillsätt smält smör, ägg, mjölk och konjak och vispa ihop till en smet. Häll smeten över frukten och grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader och grädda ytterligare 20 minuter. Servera ljummen eller avsvalnad.