Om kakor

Småkakor. Det var där allt började. Bakade mig igenom alla recept i mammas receptpärm. Sirapspinnar, bondkakor och syltlängder, det är tack vare er jag är den jag är idag. Kakan. Min Kakan som har flyttat ifrån mig. Hon som kämpar på med nytt jobb i ny stad och som ändå alltid lyssnar, som ger de goda råden. Kakorna. De är så genialiska att de även kan vara mat.

Krabbkakor med chilimajonnäs
2-3 port
Jag smaksatte dem med en japansk kryddblandning, shichimi togrshi (köpt på japanska torget), men det går säkerligen även bra med chilipulver.

2 potatisar, skalade och delade i fyra bitar
3 vitlöksklyftor
krabbkött från en 1-kilos färsk krabba
2 msk majonnäs
2 tsk dijonsenap
1/2-1 tsk shichimi togrshi eller chilipulver
1/2 kruka färsk koriander, grovhackad
ev 1 msk potatismjöl (om smeten känns lös)
ca 1 tsk salt
nymalen svartpeppar
panko eller ströbröd till panering
raps- eller jordnötsolja till stekning
2 lime i klyftor

Chilimajonnäs
1 äggula
1/2 msk vitvinvinäger
1 tsk dijonsenap
1 röd chilipeppar, urkärnad och strimlad
1/2 tsk flytande honung
1 1/2 dl rapsolja
en nypa salt

Koka potatisbitar och vitlöksklyftor mjuka i cirka 15 minuter. Mosa dem sedan i en stor skål och låt svalna. Mosa krabbköttet i en annan skål. Rör ner senap, majonnäs, shichimi togrshi, koriander salt och peppar i potatisblandningen. Blanda sedan ner krabbköttet. Tillsätt eventuellt potatismjöl. Forma smeten till runda kakor och vänd dem i panko eller ströbröd. Lägg dem på ett fat och ställ in dem i kylen i cirka 30 min.

Gör under tiden majonnäsen. Mixa med stavmixer samman äggula, vinäger, senap, chili och honung. Tillsätt sedan oljan, lite i taget, och mixa tills blandningen tjocknar. Smaksätt med lite salt.

Hetta upp en stekpanna med rikligt med olja. Stek krabbkakorna 3-4 minuter på varje sida, tills de får en krispig och gyllene yta. Lägg upp på ett fat tillsammans med limeklyftor och servera med majonnäsen.