Okej, jag fattar

Måste erkänna att jag inte riktigt förstått det här med sparris. Jag brukar uppskatta max fem centimeter av toppen, resten är bara trådigt och träigt. Det kan ju bero på att jag inte lyckats äta ordentligt tillagad sparris eller kanske att färsk sparris inte alltid är så himla färsk. Eller så hänger det hela på att jag tills i förra veckan aldrig hade ätit vit sparris (jag veeet, pinsamt!). Jag fattar nu, den där kombinationen av crunch och mjällhet. Smått genialist faktiskt.

Vit sparris med hollandaise på brynt smör
Servera som förrätt eller som huvudrätt tillsammans med till exempek stekt fisk. Jag toppade dessutom hollandaisen med bitar av kungskrabba.

2 port
1 knippe vit sparris
2 tsk salt
2 tsk socker
Hollandaise:
2 msk vitt vin
5 vitpepparkorn krossade
1 persiljestjälk
2 äggulor
50 g brynt smör + 2 msk rumsvarmt smör
en knivsudd cayennepeppar
citronsaft efter smak
salt efter smak

Skala sparrisen och bryt av ett par cm av ändarna. Koka upp ca 2 liter vatten med salt och socker. Lägg ner sparrisen och koka i 8-10 minuter, känns efter med en kniv om de är klara. Häll av vattnet och låt ånga av.

Smält 50 g smör, fortsätt hetta upp det och låt det få en mörkare ton, men passa det noga. Ta av det från värmen när det börjar få en smörkolaaktig doft. Låt svalna. Koka upp vin, peppar och persilja och låt reducera till hälften. Sila av. Vispa ihop äggulor och vin i en skål över ett vattenbad. Tillsätt det rumsvarma smöret i små klickar och vispa kraftigt. Fortsätt att tillsätta det brynta smöret i en fin stråle under fortsatt vispning, men lämna smörets bruna bottensats. Skulle såsen skära sig, tillsätt några matskedar kallt vatten och vispa, vispa, vispa. Smaksätt med salt, cayenne och citronsaft.

Laxsallad med sparris och saffranapelsinmajjo
2 port
1 knippe vit sparris
1/2 huvud grönsallad
rester av stekt lax, 1-2 filéer delad i mindre bitar
1 avocado i skivor
2-3 hårdkokta ägg i klyftor
majonnäs:
1 äggula
1/2 msk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
1 1/2 dl rapsolja
ca 1 msk rapsolja smaksatt med apelsin och saffran (går ju alldeles säkert att ersätta med en knivsudd saffran och en skvätt pressad apelsin…)
1 krm salt

Börja med majonnäsen. Mixa eller vispa ihop äggula, vinäger och senap. Tillsätt oljan, lite i taget, under mixning eller vispning. Avsluta med saffrans- och apelsinoljan och smaka av med salt. Skala sedan sparrisen och bryt av ett par cm av ändarna. Koka upp ca 2 liter vatten med salt och socker. Lägg ner sparrisen och koka i 8-10 minuter, känns efter med en kniv om de är klara. Häll av vattnet och låt ånga av. Skär sparrisen i ett par cm stora bitar. Bryt eller riv salladsbladen i mindre bitar. Lägg ut dem på ett stort fat. Fördela sparris, avocado och lax över salladen. Toppa med äggklyftor och servera med majjon.