Ödmjukhet kommer med åren

En gång för länge sedan frågade en av mina kompisar vad det gröna var i pesto. ”Är det ärter?” frågade hon lättsamt. Jag höll på att gå under av denna okunskap och upplyste i en föreläsande ton om rörans ingredienser. Ett drygt decennium senare står jag glad i hågen  i kokvrån och mixar ihop en ärtpesto. Tack Kina för tipset!

Ärtpesto
1 dl frysta gröna ärter
1/2 dl valnötter
1 vitlöksklyfta
1 rejäl näve med hälften färsk mynta hälften färsk basilika
1/2 dl västerbottenost
1/2 olivolja
Servera till : Pasta, potatisgnocchi eller färskpotatis och kanske knaperstekt bacon.

Häll kokande vatten över ärterna och låt stå i cirka fem minuter. Häll av vattnet. Mixa samman samtliga ingredienser med hjälp av en stavmixer, eller mosa ärterna och finhacka nötter och örter och rör ihop med riven ost och olivolja.