Obligatoriskt höstinlägg 1

Höstens första äppelkaka bjöds av Karin på höstens första bokcirkel. ”Receptet!” utropade jag efter en tugga. Det visade sig komma från Hiram och är det enda receptet på äppelkaka som används i Karins familj. Men de har utvecklat receptet något. Första gången Karins mamma skulle göra kakan gjorde hon fel och lade äpplena i botten istället för att toppa med dem, och sedan dess har äpplena alltid lagts i botten. Och det ska bannemej jag också göra. För det här är det enda jag kommer att baka med äpplen ett tag framöver, ja kanske i resten av mitt liv.

Äppelkaka Sånga Säby
100 g smör (rumstempererat)
rivet skal av en citron
1½ dl socker
1 ägg
1½ dl vetemjöl
2-3 äpplen, skalade och klyftade.

Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker mjukt och luftigt, tillsätt citronskal och ägg och rör kraftigt. Tillsätt sedan  mjölet och rör till en smet. Smörj och mjöla en form med 20-24 cm i diameter. Lägg äppelklyftorna i botten och bred ut smeten ovanpå. Grädda i 40 min.