Nuff said

Ja, det är lite pillrigt för att vara en vardagsmiddag. Japp, det är väl värt arbetsinsatsen.

Lammfärsdolmar med katrinplommon och mandel

4 port
12-14 blad av savojkål
400 g lammfärs
40 g mandel
1 gul lök
1 tsk socker
60 g katrinplommon
1 ägg
1 1/2 dl yoghurt (3%)
1 vitlöksklyfta
3 äpplen
smör till stekning
salt och peppar
sås:
2 1/2 dl kalvbuljong
1 1/2 dl vispgrädde

Servera med: kokt potatis, potatismos eller eller kokta puylinser.

Sätt ugnen på 200 g. Skär bort den grövsta biten av bladnerven på varje kålblad. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten och koka kålen i 1-2 minuter. Häll av i ett durkslag och spola bladen i kallt vatten. Låt rinna av. Hacka mandeln och rosta den gyllenbrun under omrörning i en het stekpanna. Häll hacket i en bunke. Finhacka löken och fräs den i 2 msk smör. Tillsätt socker efter någon minut och låt löken ta lite färg medan den steks ytterligare ett par minuter. Häll sedan lökhacket i bunken. Finhacka katrinplommon och tillsätt det till bunken tillsammans med lammfärs, ägg och yoghurt. Riv ner vitlöken och salta och peppra. Rör ihop till en ganska lös smet.

Låt buljong och grädde koka ihop i en kastrull medan dolmarna görs i ordning. Fyll dolmarna med färsen och vik sedan ihop till paket. Lägg dem tätt med skarven nedåt i en ugnsform. Häll såsen över och stek dolmarna i mitten av ugnen i ca 35 min. Skala och klyfta äpplen mot slutet av stektiden och stek dem gyllene i någon msk smör. Servera dolmarna med äppelklyftor och potatis eller linser.