Nu börjar det

Och med hösten kommer grytorna. Jag började med en spansk oxsvansgryta som definitivt kommer att stå på mitt bord fler gånger. Den serveras traditionellt med pommes frites men jag körde med sötsyrlig paprika som passade fint.

oxsvans

 

Rabo de toro, spansk oxsvans

ca 4 port

1 gul lök
4 vitlöksklyftor
2 morötter
ca 1kg oxsvans med ben
ca 250 g färsk chorizo
1 lagerblad
1/2 tsk rökt paprikapulver
2 1/2 dl vitt vin
1 burk hela tomater
ca 1 msk sherryvinäger eller rödvinsvinäger
salt och peppar
olivolja till stekning
en bunt bladpersilja
en bunt färsk koriander

Sätt ugnen på 175 grader. Hacka lök och vitlök. Skala och slanta morötterna. Salta och peppra oxsvansbitarna och bryn dem i olivolja i en ugnsfast gryta tills de har fin färg. Lyft upp och lägg åt sidan.

Skär ett snitt längs med chorizokorven och ta ut korvfärsen. Fräs färsen smulig i grytan och tillsätt lök, vitlök, morot och lagerblad. Fortsätt fräsa ca 5 min. Strö över paprikapulver, fräs ytterligare en minut. Tillsätt vinet och låt koka upp under omrörning.

Lägg ner oxsvansen tillsammans med tomaterna. Späd med vatten så att köttet nästan täcks. Lägg på locket och ställ in i nedre delen av ugnen. Låt koka i ca 3 timmar, tills köttet faller isär. Kika till grytan någon gång under tiden och späd ev med lite vatten.

Ta grytan ur ugnen. Lyft upp köttet och ställ grytan på plattan. Låt koka upp, späd med vatten och det är för torrt och smaka av med sherryvinäger och ev lite salt och peppar.

Rensa köttet från benen och lägg ner i grytan. Strö över grovhackad persilja och koriander.

 

Sötsyrlig paprika

Perfekt tillbehör till kött eller fisk

3-4 paprikor, gula eller röda
1 msk olivolja
1/2 tsk salt
1 msk socker
1 msk sherryvinäger eller rödvinsvinger

Skär paprikan i grova strimlor. Hetta upp en stekpanna och fräs paprikan i olivolja under omrörning någon minut. Tillsätt salt, socker och vinäger. Blanda runt och sänk värmen. Låt på svag värme i 5 minuter.