Nu är den här

Väntan är över, sommarens tårta är här.

Jordgubbstårta med rostad kokos och limekräm

Limekrämen görs av limecurd och mascarpone. När tårtan är slut kan du trösta dig med det som blir över av limecurden. Varva den med tjock yoghurt i ett glas och strö över hackade nötter. 

Kaka:
1 3/4 dl kokosflingor
150 g smör, rumsvarmt
2 dl socker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
limekräm:
3 ägg
1 1/4 dl strösocker
3 lime, saft och skal
50 g smör, rumsvarmt
250 g mascarpone
dekoration: jordgubbar

Börja med limecurd: Vispa ihop ägg och socker i en kastrull. Tillsätt limeskal och saft. Värm försiktigt under omrörning, det får inte koka! Ta av värmen när det blandningen börjar tjockna (tar ca 15 min).

Rör ner smöret, lite i taget. Sila blandningen och låt svalna helt.

Kaka: Rosta kokosflingorna i en torr stekpanna under omrörning tills den är gyllenbrun. Häll upp en skål och låt svalna.

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en kakform och använd lite av kokosen att bröa formen med.

Vispa smör och socker mjukt och fluffigt. Vispa ner ett ägg i taget.

Rör ihop mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Vänd med hjälp av en slickepott ner mjölblandningen, kokosflingor och mjölk i äggsmeten.

Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 40 minuter. Känn med en sticka om kakan är klar. Låt svalna.

Limekräm: Lägg mascarponen i en skål och rör den mjuk. Rör ner 1 dl limecurd. Tillsätt ytterligare 1/2 dl limecurd och blanda ner lite slarvigt så att det blir strimmor av curd i krämen.

Bred ut krämen över kakan och dekorera med jordgubbar. Förvara överbliven limecurd i kylen, den håller sig minst en vecka.