Nörderi

Jag såg ett paket Manitoba cream-mjöl på Ica Torgkassen och var bara tvungen att låta det följa med hem. Hur länge har jag inte läst om detta mjöl med magiska egenskaper! Är det bara ett innemjöl eller är det värt att lägga pengar på, även vid mina rätt primitiva brödbak där degen görs med handkraft? Jag skred genast till verket för att ta reda på hur det ligger till. Som mall använde jag mig av Martins pumpafröspecial, men jag hade inga pumpafrön och jag bytte ut mjölsorterna. För er som tycker att det är krångligt med recept angivna i gram, kan jag meddela att ni kan inte ha mer fel. Om du har en elektrisk våg är det bara att ställa degbunken på vågen och nollställa den för varje ingrediens som hälls i. Inga mått behövs=mindre disk. Ut och köp en våg!

Nördbröd
2 st
Fördeg:

1,5 dl vatten
50g fint rågmjöl
50g vetemjöl
10 g jäst
Deg 2:
20 g jäst
5 dl vatten
25 g mörk sirap
550 g vetemjöl
200 g grahamsmjöl
20 g salt
50 g sesamfrö

Rör ihop ingredienserna till fördegen och låt stå 4-5 tim eller över natten. Tillsätt därefter övriga ingredienser och arbeta så länge du orkar om du gör det för hand. Jag höll på i 15-20 min. Om du har maskin kör i 10 min. Lägg plastfolie över degen och jäs i en timme.

Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Tryck ut varje del till en rektangel och ”Vik ihop” den, först långsidorna och sedan kortsidorna, till ett paket. Vänd klumpen så att skarven kommer neråt och forma den till en rund bulle. Lägg på en plåt och låt jäsa i en timme. Värm ugnen till 275 grader. Ställ in bröden i ugnen och spreja dem vatten med hjälp av en blomspruta (blir knaprigare yta då). Grädda i ca 5 min innan värmen sänks till 220 grader. Totalt ska bröden gräddas i  ca 30 min.

Eh, jag har ju då inget bildbevis, men bröden blev faktiskt skitsnygga. Höga och fina. Och goda! Jag ger Manitoba cream fem toasters av fem möjliga.