Ner i gruvan

Jag är inte ledig idag, utan går snart på ett kvällspass som redigerare. Det sista kvällspasset faktiskt, så jag passar på att ta med nationalsagsfika. Jag hittade recpetet i det brittiska magasinet delicious och gjorde om litegrann.

Uppdatering: Jag har testat att baka dubbel sats av kakan och grädda den i långpanna. Det gick alldeles utmärkt. Jag dubblade receptet rakt av förutom när det gällde citronskalet där jag nöjde mig med skal av 3 citroner.

 

Citron- och blåbärsrutor

4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 1/2 dl strösocker
4 ägg
skal av 2 citroner
225 g smör, rumsvarmt
3 msk mjölk
2 dl blåbär.
glasyr:
3 dl florsocker
3 msk pressad citron
ev lite vatten
rivet citronskal

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjöl, bakpulver och socker i en bunke. Knäck ner äggen och tillsätt smöret skuret i mindre bitar. Tillsätt även citronskal och mjölk. Blanda snabbt ihop till en smet med en elvisp. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd ugnsform. Strö blåbären över kakan. Grädda i mitten av ugnen i 20-30 minuter (beroende på hur stor form som används). Testa med en provsticka om kakan är klar. Låt svalna helt.

Rör ihop florsocker och citronsaft, tillsätt ev lite vatten, det ska bli en tjockflytande glasyr. Ringla glasyren över kakan och strö över rivet citronskal.