Moussagne

Jag är så duktig på att frysa in saker. Tyvärr är jag väldigt mycket sämre på att äta upp det som finns i frysen. Idag drog jag i alla fall fram bitar av ugnstekt kyckling och en portion tomatsås. Tillsammans med en aubergine och en rejäl omgång ostsås blev det ett mellanting av moussaka och lasagne. I give you: moussagne.

Moussagne
3-4 port
1½-2 dl tomatsås
1 aubergine i ½cm tjocka skivor
rester av kyckling eller ½ grillad kyckling
2 msk smör
2 msk mjöl
5 dl mjölk
1½-2 dl riven ost. Jag tog hälften herrgård hälften peccorino
olivolja
muskot
salt
peppar
torkad grekisk oregano eller svenneoregano

Lägg auberginen i lager i en durkslag. Salta lätt på varje lager. Låt stå i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Torka av auberginen lite slarvigt med hushållspapper och fördela den på en bakplåtspappersklädd plåt. Sätt in i ungen i ca 10-15 min, tills auberginen är mjuk och har lite, lite färg.

Gör ostsåsen.  Smält smör i en katrull och tillsätt mjöl. Vispa ihop till en smet. Fortsätt att vispa medan du tillsätter mjölken. Sjud såsen på svag värme i ett par minuter under omrörning tills den tjocknar något. Eller så kan du göra som jag, gå och kolla mailen medan såsen kokar över. Som tur är räddar ost det mesta. Salta sparsamt (tänk på att osten är salt), peppra och dofta över muskot. Ta kastrullen av värme  och rör ner osten, men spara ½ dl.

Höj värmen på ugnen till 250 grader. Smörj en ganska liten ugnsform med olivolja. Grunda botten med aubergineskivor. Skeda över tomatsås, och strö över lite oregano. Fördela kycklingkött ovanpå och häll på ostsås. Fortsätt med ett lager till, men spara aubergineskivor att avsluta med. Toppa med ett lager aubergine, några skedar tomatsås och så pass mycket ostsås att det täcker. Strö över det sista av den rivna osten. Grädda i ca 20 min, tills moussagnen fått fin färg.

  • Kina

    Den som spar hon har… Har aldrig tänkt på att förgrädda auberginen i en sån här anrättning, men det vekar ju vara en bra idé!

    • http://earlyearly.wordpress.com ylva

      jo, det kan vara en bra idé eftersom gratängen inte behöver vara så länge i ugnen då. Eftersom kycklingen redan var färdiglagad så ville jag att den skulle ha en kort sejour i ugnen.