Misshandlad kaka

Igår infann sig en loj känsla, som på den tiden när söndagar gick ut på att baka kakor. Jag bestämde mig för att det var tid att ge en av de mest misshandlade kakorna upprättelse. Jag brukade tänka översöt kafékaka med stora morotsbitar, täckt med sliskig glasyr. Nu tänker jag saftig, syrlig, kryddig, packad med finrivna morötter.

Morotskaka

3 dl riven morot (ca 3 morötter)
1/2 msk riven färsk ingefära
3 dl vetemjöl
1 3/4 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 dl kokosflingor
1 tsk kanel
1 tsk kardemummakärnor
2 ägg
1 1/2 dl neutral olja, t ex raps
1 1/2 dl gräddfil
saft och skal av 1 lime
till formen: smör eller olja och kokosflingor

Sätt ugnen på 175 grader. Skala och riv morot och ingefära.

Rör ihop mjöl, strösocker, bakpulver, salt, kokos och kanel. Stöt kardemummakärnorna i en mortel och rör ner hälften i mjölblandningen.

Vispa upp äggen och vispa sedan ner oljan lite i taget. Tillsätt gräddfil, limesaft- och skal.

Vänd ner äggblandningen, morötter och ingefära i mjölet med hjälp av en slickepott.

Smörj och bröa en kak- eller brödform med kokos. Häll smeten i formen och strö över resten av den stötta kardemumman.

Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 60 minuter, känn efter med en sticka om kakan är klar.

Tippa ut kakan och låt svalna under formen.

 

  • Johanna Å

    Riven ingefära låter gott, det måste jag testa. Jag kör närmare 4 dl morötter i min kaka annars (Annikas recept), det blir närmast sjukt saftigt.

    • http://ylvaporsklev.se/ Ylva Porsklev

      Ja det ska vara mycket morötter! Det här är en liten kaka så 3 dl gör den sjukt saftig. :)

      • Johanna Å

        Nu blev jag sjukt sugen på morotskaka ju!

        • http://ylvaporsklev.se/ Ylva Porsklev

          Mission complete.