Miso min miso

Innehåller inte ditt kylskåp misopasta bör det stå högst upp på din inköpslista. Så mycket smakar så mycket bättre med miso helt enkelt. Majonnäs, smör och soppor baserade på kycklingbuljong är några exempel. Du behöver alltså inte hålla dig till det asiatiska köket, mison är för bra för sådana begränsningar. Den väntar på dig i en asiatisk butik och den finns i en rad olika varianter och färger, själv är jag förtjust i ljusare varianter. Skynda, fynda.

 

Misoglaserad lax med chilihollandaise och spenat

2 port

2 laxfiléer
1 msk japansk soja, gärna shoyu
1 msk ljus misopasta
1 tsk honung
2 msk kokande vatten
500 g spenat
1 vitlöksklyfta
salt och svartpeppar
olivolja till stekning
Chilihollandaise:
100 g smör, rumsvarmt
1 äggula
1-2 tsk citronsaft
ca 2 tsk gochujangpasta (koreansk chilipasta som också borde finnas i ditt kylskåp, går att byta ut mot ca 1 tsk sambal badjak)
ev lite salt

Sätt ugnen på 125 grader. Vispa ihop soja, misopasta, honung och kokande vatten. Lägg laxen i en liten ugnsform och häll misobladningen över fisken. Stek laxen till en temperatur på ca 55 grader, det var ca 15-20 minuter.

Skär det rumsvarma smöret i kuber. Vispa ihop äggula, citronsaft och gochujang. Värm blandningen försiktigt under vispning över ett vattenbad. Lägg ner en smörkub när blandningen börjar tjockna lite. Fortsätt att vispa ner smöret, några kuber i taget, tills du har en tjock härlig sås. Smaka av och tillsätt ev en nypa salt, lite mer citron och kanske lite mer chilipasta.

Koka upp en stor kastrull med lättsaltat vatten. Lägg ner spenaten och koka en minut. Häll spenaten i ett durkslag och spola den i kallt vatten.

Hacka vitlöken och lägg den tillsammans med ett par msk olivolja en en kall stekpanna. Sätt plattan på högsta värme. Dra ner värmen till medium så snart vitlöken börjar fräsa. Tillsätt spenaten och fräs under omrörning ett par minuter. Servera med lax och hollandaise.