Minnet

Jag kan bli så avundsjuk på människor som har doftminnen. Det låter så dramatiskt och filmiskt att genast kastas tillbaka i tiden när man konfronteras med en doft. Det har aldrig hänt mig. Men jag kompenserar så gott jag kan genom mina matminnen. När jag häromdagen insåg att jag höll på att drunkna i broccoli kom jag genast att tänka på en soppa som jag lagade för en sisådär 20 år sedan. Jag har lagat den en endaste gång men jag kommer ihåg det för att den innehöll hela 16 vitlöksklyftor. Ett svindlande antal för någon som kände sig spexig om hon pressade ner två klyftor i köttfärssåsen. Eftersom min mamma är en samlare av rang letade hon fram receptet inom loppet av en timme. Det kommer antagligen från en av de kokböcker jag släpade hem från biblioteket varje vecka, kommer tyvärr inte ihåg vilken…

Vårgrön broccolisoppa

4 port
16 oskalade vitlöksklyftor
200 g potatis
300 g broccoli
1 knippa bladpersilja
1 l kycklingbuljong
2 hela kryddnejlikor
1 lagerblad
1/2 dl vispgrädde
salt och peppar

Koka upp lite vatten och förväll vitlöksklyftorna under lock i 30 sekunder. Spola av dem i kallt vatten och skala dem. Skala och skiva potatis, dela broccolin i buketter och skiva stammen tunt. Koka upp buljong tillsammans med kryddnejlikor, lagerblad och 4 stjälkar persilja (spar resten av persiljan till senare).  Lägg i potatis, broccoli och vitlöksklyftor. Sjud under lock i 40 min. Fiska upp nejlikor och lagerblad. Mixa soppan helt slät och mixa sedan ner grädden. Smaka av med salt och pepparDen ska bli helt slät. Vispa i grädden. Smaka av med salt och peppar och strö över hackad persilja vid servering.