Matmönster

För tio år sedan åt jag pasta nästan varje dag. För fem års sedan var jag storkonsument av kyckling (vilket syns i mitt etikettmoln här på bloggen). Idag äter jag pasta en gång i månaden och jag äter nästan ingen kyckling alls men desto mer fläskkött, eftersom det finns ekologiskt sådant i de butiker brukar handla i till vardags. Men de gånger jag hittar krav-märkt kyckling slår jag gärna till. Den är så fin att den förtjänar att behandlas som ett bättre köttstycke. Här behövs ingen baconinlindning, parmafyllning eller marinad.

Stekt kycklingfilé med vitt vin, smör och kapris

2 port
1 stor kycklingfilé eller 2 mindre (helst med skinnet kvar)
25 g smör
2 schalottenlökar, i skivor
ca 2 dl vitt vin
2 msk kapris
salt och nymalen svartpeppar
Servera med: Sallad och kanske den sjukt knapriga potatisen

Salta och peppra kycklingen. Hetta upp en stekpanna eller en låg vid kastrull (som har lock) och lägg i en klick smör. Lägg ner kycklingen med skinnsidan neråt när smöret tystnat. Stek på hög värmen tills skinnet fått fin, gyllene färg och vänd sedan filéerna. Lägg ner schalottenlöken och låt den fräsa med i smöret. Tillsätt kapris och vin och lägg på locket. Låt puttra på svag värme i ca 10 minuter tills kycklingen är genomstekt. Lyft upp kycklingen och höj temperaturen. Tillsätt ev lite mer vin om mycket har kokat bort och lägg ner resten av smöret. Låt det hela koka ihop ett par minuter och häll sedan såsen över kycklingen vid servering.