Mat i miniatyr

I min kyl låg ett övergivet ark färsk lasagneplatta. Jag stod och stirrade på det dumt ett par sekunder, men så kom jag att tänka på äppelmosteorin. Man behöver ju faktiskt inte göra en stor lasagne!

Miniatyrlasagne
till en väldigt hungrig person
3 ark färsk pasta ca 15×15 cm
½ aubergine, skivad
1 vitlöksklyfta, skivad
3 sardellfiléer (hackade)
en burk hela tomater av god kvalitet (ja, det är skillnad på smak)
1 tsk honung
2 tsk vinäger
½ dl riven parmesan
½ mozarellaklump, skuren i tunna skivor
peppar
olivolja

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg auberginen på en bakplåtspappersklädd plåt. Stänk över lite olivolja och stek i ugnen tills de får lite färg, ca 10 min. Ta ut och höj ugnsvärmen till 250 grader.

Fräs vitlök och sardeller i olivolja ett par minuter tills sardellerna smälter. Tillsätt tomaterna och hacka sönder dem litegrann. Krydda med peppar, socker och vinäger. Låt koka ihop i ca 15 min till en ganska fast tomatsås. Koka under tiden lasagneplattorna i saltat vatten i två minuter. Spola dem sedan med kallt vatten. Rör ner riven parmesan i tomatsåsen när den är klar.

Bottna en liten ugnsform med lite av tomatsåsen. Lägg på ett pastaark, bred över ytterligare tomatsås, sedan aubergineskivor och mozarella. Upprepa procduren och avsluta med ett ark, tomatsås och mozarella på toppen. Grädda i ca 10 min, tills osten fått fin färg.