Mao Zedong möter kapitalismen

Ikväll gick en stor politisk batalj av stapeln i kokvrån. Utgången var oväntad, kommunism och kapitalism i ljuv förening. För mig höll det dock på att gå riktigt illa, då jag fick utöva all min självkontroll för att inte mumsa i mig 400 g fläsk.

Mao Zedongs rödkokta fläsk
Originalreceptet är befriat från coca cola och innehåller endast stjärnanis och chili som krydda. Jag utgick från det här receptet. Om du inte får tag på alla kryddor, ta de du har och testa dig fram.

2-3 port
400 g färskt sidfläsk (helst i bit, men skivor går också bra)
1 dl ljus soja
1 dl coca cola
2 msk kinesiskt risvin (shaoxing) eller torr sherry
1 msk mörk risvinäger, chinkiang (går att ersätta med ljus risvinäger)
1 kanelstång
2 stjärnanis
1/2 mulatochili (går även bra med anchochili. Om du inte får tag på det ta 1 krm chiliflakes)
4 cm färsk ingefära
3 hela nejlikor
1 tsk sichuanpeppar

Servera med: ris och någon grönsak, t.ex lättkokt broccoli fräst i olja tillsammans med hackad vitlök och lite flingsalt.  

Behåll svålen på fläsket och skär det i stora kuber ca 3×3 cm (används skivor, skär dem i ett par cm breda strimlor). Lägg köttet i en vid kastrull och täck det med vatten. Låt koka upp och skumma vattnet. Tillsätt coca cola, soja, risvin, vinäger, kanelstång, stjärnanis och den halva mulatochilin (behöver inte delas i mindre bitar). Skär ingefäran med skalet kvar i tunna skivor och tillsätt den. Mortla nejlikor och sichuanpeppar grovt och lägg det i en tesil. Lägg ner tesilen i grytan. Lägg på ett lock och låt koka på svag värme i en timme. Koka under tiden riset.

Fiska upp tesilen, kanelstången, stjärnanisen och chilin. Vrid upp värmen och låt såsen koka häftigt tills den reducerat till en tjock sirap som täcker köttet. Håll uppsikt och rör då och då så att köttet inte bränner fast. Servera med ris och grönsaker.