Måndagsmys


Inget ont om fredagsmyset men det är väl ändå på måndagar man behöver det som mest? På fredagar är jag lycklig om jag så får en kålklyfta att tugga på. Måndagar kräver dock bomull kring både mage och hjärta. Nu är det ju så fel det kan bli att presentera ett recept på musslor i juni. Som ska lagas på en måndag dessutom (jag kan nästan höra matnördarnas gemensamma rysning). Men det råkade vara så att jag  bara var tvungen att äta musslor igår och det förstod tydligen någon vänlig själ, för jag snubblade över ett nät med praktexemplar. För säkerhets skull föreslår jag ändå att ni sparar receptet till en månad med ett ”r” i då de är mer i säsong, men ni fattar konceptet, mys mer på måndagar.

Vitvinsångade musslor
2 port
1 nät blåmusslor (1 kg)
2 schalottenlökar, hackade
1 röd chili hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
2 tomater, tärnade
ca 2 dl torrt vitt vin
2 dl vispgrädde
en knippe bladpersilja, hackad
olivolja till stekning
salt och peppar efter smak
Servera eventuellt: bröd och /eller ugnsstekt potatis eller pommes frites och chilimajonnäs

Skölj musslorna och skrubba dem om det behövs. Släng de som inte vill sluta sig när man knackar på dem. Fräs schalotten, chili och vitlök på låg temperatur i olivolja i cirka 10 minuter. Höj temperaturen, tillsätt tomaterna, slå på vinet och lägg ner musslorna. Rör om och sätt på locket. Låt musslorna ånga tills de öppnar sig, cirka 3-4 minuter. Lyft upp musslorna med en hålsslev och fördela dem i djupa skålar. Tillsätt grädden till vinet och låt såsen koka ihop i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar och rör ner persiljan. Skeda såsen över musslorna.