Maj chajna

På lördagsförmiddagarna på kanal 9 går just nu Kylie Kwong: My China. Kylie besöker olika delar av Kina och hon har för vana att kasta ut kockarna ur sina kök för att sedan ta över pannorna själv. I lördags svängde hon ihop bräserad tofu och det såg så provocerande enkelt ut att jag var tvungen att testa. Och mycket riktigt, så enkelt, så snabbt och så jefla gott! Finns inte på en kinarestaurang nära dig.

Brässerad tofu med ingefära
2 port
8 skivor fast tofu (inte silken)
3 cm färsk ingefära
2 nävar coctailtomater
1 msk farinsocker
2 msk mirin
2 msk risvinäger (det ska vara svart, men det hade inte jag)
2 msk ljus soja
½ tsk sesamolja
2 salladslökar i 2 cm-bitar skurna på snedden
neutral olja att steka i, gärna jordnötsolja

servera med: ris eller nudlar

Skiva ingefäran tunt, tunt. Om du har en mandolin är det läge att ta fram den. Täck botten på en wok med ca ½ cm olja och hetta upp ordentligt, tills oljan rör på sig på ytan (men den ska inte ryka!). Lägg ner tofun i omgångar och fritera den gyllenbrun ett par minuter på varje sida. Plocka försiktigt upp tofun och lägg på en tallrik. Skruva ner värmen till medel (jag slarvade med det och fick små förkolnade ingefärskivor…).

När temperaturen sjunkit, släng ner ingefära och tomater, och nu blir det kul. Tomaterna kommer att kvida och explodera så var beredd på att ducka. Tillsätt socker och låt karamellisera under omrörning under en minut. Tillsätt mirin och låt koka under ytterligare en minut under omrörning. Smaksätt med vinäger, soja och sesamolja och lägg ner tofun. Låt allt koka utan omrörning i ca fem minuter. Strö över salladslök och servera direkt.

 • Filip

  Tofun, ska det vara en vanligt stor förpackning som skivas på bredden (i motsats till på längden)?

  • http://earlyearly.wordpress.com ylva

   jamen precis. Jag brukar använda Kung Markattas tofu och skiva på bredden.

 • http://Hjälp... Johanna Å

  Hm, jag har aldrig fattat vad som är fast tofu och inte… tycker bara att allt blir mos. Troligen ett handhavandefel. Ska testa Kung Markattas och se!

  • http://earlyearly.wordpress.com ylva

   Jo man måste nog behandla tofu med lätt hand. Det går lättare att vända skivorna om man använder två redskap t.ex. Men den fasta, som Kung Markatta, har mer struktur och konstistens. Silken tofu är bara en enda blobb utan någon som helst konstistens. Inte min bästa vän… Kung Markatta har förresten en marinerad version som är mkt god.