Livets mysterier

Ibland undrar jag varför jag köper bananer. För jag äter sällan upp dem. De bara ligger där och går igenom stadier från piggt gulgrönt till nyanser mörkare än min själ. Men det är väl kanske så att köper jag dem för att då och då  få hitta på ett nytt banankakerecept.

Banan- och dadelkaka
1 kaka
75 g dadlar, hackade
3/4 dl mörk rom
125 g smör, rumsvarmt
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 krm salt
1 dl farinsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
60 g valnötter, grovt hackade
4 bananer, mosade
till formen: smör och ströbröd eller kokos.

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en avlång brödform. Koka upp romen och lägg ner de hackade dadlarna, dra kastrullen från plattan och låt dadlarna dra i en halvtimme. Klicka sedan ner smöret och rör ut det i dadelblandningen. Låt stå i ytterligare 15-30 min. Rör ner äggen, ett i taget. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och rör sedan ner de mosade bananerna och smörblandningen. Rör tills allt är blandat, men inte mer. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter.

Tips: skiva kakan och rosta den när den har kallnat. Ljuvligt!

  • Gun

    Å så bra. Råkar ha både dadlar och ett överflöd av bananer. Rom var det sämre med, tar nog från vår romtpf som det mest är rom kvar av.

    • http://earlyearly.wordpress.com ylva

      Äter inte du heller upp dina bananer? Blir säkert extra gott med romtopf.

  • Pingback: Snedvriden självbild « Ett rum och kokvrå