Längtan

Den ligger alltid och gnager djupt där inne, längtan efter det onåbara. Nudelsoppan. Ofta tänker jag på den endaste gången jag ätit Pho med oxbringa här. Något fler gånger har jag ätit Wantanmen med dumplings här, men det händer ändå inte tillräckligt ofta för att jag ska vara i närheten av nöjd. Det har gjorts både tafatta och ambitiösa försök i kokvrån att svänga ihop denna till synes enkla rätt. Men det finns inga genvägar till den perfekta nudelsoppan. Allt hänger på buljongen. Och jag är lat. Men i förra veckan hände det. Jag kämpade   med att rensa en hel krabba under tidspress och plötsligt kokade jag fond på skalen i bara farten. Det tog ju inte särskilt lång tid konstaterade jag skamset (följde punkt 1-4 här). Bestämde mig snabbt för att fonden inte skulle hamna i någon töntig fransk skaldjursoppa. Nudelsoppan var given. Med dumplings. Det längtar jag efter nästan lika ofta.

Risnudelsoppa med räkdumplings
4 port
ca 260 g breda risnudlar
1 liter kyckling-, fisk eller skaldjursbuljong
2-3 msk fisksås
1-2 tsk socker
4-5 stjälkar citrongräs
saft av en lime
1 förp färska sockerärter
ett knippe salladslök
1 kruka koriander
dumplings:
ca 16 st ark tinad dumplingdeg (finns att köpa i asiatiska butiker)
500 g räkor med skal
2-3 salladslökar
1 vitlöksklyfta
1 bit färsk ingefära, ca 1 1/2 cm
1-2 msk japansk soja, gärna tamari
1 tsk sesamolja

Koka nudlarna enligt anvisningar på paketet. Spola av dem ordentligt i kallt vatten. Fortsätt med dumplingsen. Skala räkorna och mixa dem tillsammans med salladslök, vitlök, ingefära, soja och sesamolja  (eller finhacka allt och rör ihop med sojan och oljan). Lägg cirka en matsked fyllning på varje degark, doppa ett finger i vatten och stryk ut det på degarkets kanter. Vik arket dubbelt och nyp ihop små veck i kanterna. Här finns en rolig film om hur man viker. Ånga dumplingsen eller koka dem i en stor kastrull i cirka fem minuter.

Fortsätt med soppan. Lägg citrongräset på en skärbräda och banka sönder fibrerna med hjälp av ett knivskaft. Skär det sedan i ett par cm stora bitar. Koka upp buljongen och tillsätt citrongräs, fisksås och socker. Låt puttra 5-10 minuter. Strimla sockerärterna och salladslöken. Grovhacka koriandern. Fiska upp citrongräset ur buljongen och smaka av med limejuice. Kanske behövs mer fisksås eller socker. Fördela nudlar, sockerärter, salladslök och dumplings i djupa skålar. Häll över den heta buljongen och toppa med koriander.

 • Gun

  Tack för det. Tänkte göra krabbkakor i dag och nu ska jag banne mig inte slänga skalen.

  • http://earlyearly.wordpress.com ylva

   Nej, koka fond! busenkelt ju.

 • Malin

  Mm, det här ser så mumsigt ut, men menar du att jag klarar det? Kul att se dig i tidningen igen, förresten! Nästa grillning åker helt klart limen fram! (Det ska jag nog klara av i alla fall.)

  • http://earlyearly.wordpress.com ylva

   Hej Malin! Det blir gott även om man inte kokar sin egen buljong, så jag tycker du ska testa :)