Långkok för de lata

Ett långkok innebär oftast en minimal arbetsinsats även om det tar tid. Men för dig som är riktigt lat rekommenderar jag varmt att koka helt kött. Det är så enkelt att man knappast kan kalla det matlagning.

Rimmad oxbringa med vitlök och fänkål

ca 6 port

Jag valde kryddor åt det italienska hållet och serverade köttet med en långkokt tomatsås och italienska dumplings men det går lika bra att servera den traditionellt svenskt med till exempel rotmos. Supergott på mackan också!

ca 1 kg rimmad oxbringa
1 gul lök
2 morötter
5 vitlöksklyftor
8 vitpepparkorn
1/2 msk fänkålsfrön

Täck köttet med vatten i en gryta, låt koka upp och häll av vattnet. Täck köttet med nytt vatten och lägg ner skalade morötter, halverad lök och skalade vitlöksklyftor. Grovkrossa vitpeppar och fänkål i en mortel och tillsätt i grytan. Låt koka upp och koka sedan på svag värme tills köttet är mört, ca 2-3 timmar. Servera varmt eller kallt, i skivor.

 

Och för er som blev rastlösa av den knappa arbetsinsatsen:

Gnudi (italienska dumplings)

ca 30 st

 

225 g färsk eller fryst bladspenat
250 g ricotta
1 äggula
1 dl finriven peccorino
1 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
en nypa muskot
ca 1 krm svartpeppar
servera med:
tomatsås eller brynt smör

Koka spenaten en minut, skölj den sedan i iskallt vatten och krama ur den noga. Hacka den i matberedare eller för hand. Rör ihop spenat, ricotta, äggula, vetemjöl och kryddor.

Rulla matskedsstora bollar av smeten och lägg efter hand på en skärbräda. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Koka bollarna i omgångar: lägg ner en handfull bollar, låt dem koka 2 minuter efter att de flutit upp till ytan, lyft upp med hålsslev och låt rinna av i ett durkslag.