Lång fredag, långt kok

Ibland blir det inte som en tänkt sig, ibland blir det bättre. Jag tänkte mig en bolognese med min senaste kärlek –  vildsvinsfärs (eller 50/50 vildsvin och hjort eftersom det är det enda jag kan få tag på just nu), rödvin och de sedvanliga burktomaterna men tji fick jag för jag hade varken det ena eller det andra. Men huvudsaken är ju att en har en kantbit parmesan, resten löser sig.

Vild bolognese med fänkål och korianderfrön

För er som inte gillar koriander – korianderfrön har inte samma parfymiga smak utan har en fräsch citruston som ni kommer att gilla, jag lovar!

4 portioner

2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
3 morötter, ca 300 g
1 tsk fånkålsfrön
1 tsk korianderfrön (finns i butiker med orientaliskt matsortiment)
500 g vildsvinsfärs eller 50/50 vildsvin och hjort
1/2 dl tomatpuré
2 dl vitt oekat vin
1 bifftomat eller 2 vanliga tomater
ca 3 dl vatten
en kantbit parmesan
olivolja till stekning
salt och svartpeppar
till servering: spaghetti, tagliatelle eller linguine och riven parmesan.

Skala och hacka löken. Skala och skiva vitlöken. Skala och tärna morötterna. Mortla fänkålsfrön och korianderfrön. Lägg allt i en kall stekpanna med olivolja. Sätt på högsta värmen och vrid ner till medel så snart det börjar fräsa. Stek allt under omrörning i 10 minuter. Lägg sedan över i en gryta.

Tillsätt mer olja i stekpannan, vrid upp värmen och bryn färsen i omgångar. Lägg över den i grytan. Rör ner tomatpuré och sätt grytan på medelvärme. Stek allt under omrörning ett par minuter och häll sedan över vinet. Låt det koka in någon minut och tillsätt sedan så mycket vatten att köttet täcks.

Tärna tomaten och tillsätt den. Lägg ner parmesanskalken hel. Låt allt koka på svag värme i minst 1 timme men gärna 3.

Lyft upp parmesanbiten och smaka av med salt och peppar. Servera med pasta och parmesan.