Krocksäker

Pomelo är en citrusfrukt som har tagit det här med stötdämpning till en ny nivå. Den är som en grapefrukt på steroider. De gigantiska klyftorna omsluts av  sega vita hinnor som i sin tur omsluts av ett två centimeter tjockt skal. Smaken däremot är inte uppskruvad, utan snarare som en nedtonad variant av grapefrukten, frisk med en hint av beskhet. Man kan luras att tro att pomelon är svår att angripa men det är som är det fiffiga, den är faktiskt mer lätthanterlig än de flesta citrusfrukter. Med hjälp av några skåror med kniv är den lätt att skala och klyftornas hinnor dras sedan bara dra av. Det blir inte alls risk för samma kladdiga misär som när man till exempel filéar en apelsin. Så skynda fynda, det är pomelosäsong.

Pomelosallad med cashewnötter och friterad rödlök 

1 pomelo, röd eller blond
1 msk fisksås
1 tsk socker
saft av 1/2 lime
1 röd chili, urkärnad och strimlad
1 vitlöksklyfta, hackad
1 rödlök, skalad och skivad
ca 2dl rapsolja till fritering
ca 1/2 dl cashewnötter, rostade och saltade
Servera med: Stekt fisk eller kött 

Rör ihop fisksås, socker och lime. Rör tills sockret löser sig. Tillsätt strimlad chili och hackad vitlök. Skala pomelon och dela den i klyftor. Dra med händerna av klyftornas vita hinnor. Dela fruktköttet i mindre bitar med händerna och lägg det i en skål. Häll över dressingen och blanda runt ordentligt. Hetta upp olja i en kastrull till ca 180 grader. Ha ett lock i beredskap ifall oljan skulle bli för varm. Friterna lökskivorna ett par minuter, plocka upp dem med en hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper. Salta dem lätt. Hacka cashewnötterna, strö dem över salladen och blanda lätt. Toppa med den friterade löken.