Krångla till det

I fredags fyllde världens bästa mamma 70 år. Min mamma. Då kan man ju inte baka vanliga simpla scones till frukost utan jag passade på att testa ett recept på blåbärsscones från Cook’s Illustrated. Receptet är meckigt men i gengäld får du de fluffigaste frasigaste scones du ätit. Jag var inte riktigt receptet trogen (minskade bland annat sockermängden rejält), du kan kika på originalet här.

blåbär scones

 

Blåbärsscones

Tänk på att smöret ska frysas i god tid innan baket!

8 stycken

150 g smör
1 1/4 dl mjölk
1 1/4 dl crème fraiche
5 dl vetemjöl
1/2 dl råsocker
2 tsk bakpulver
1/4 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1/2 tsk hela kardemummakärnor
1 tsk rivet citronskal
1 1/2 dl blåbär, frysta eller färska
pensling:
2 msk smält smör
1 msk råsocker

Börja med att frysa smöret i minst 4 timmar. Enklast är att frysa in det dagen innan du ska baka.

Ta fram det frysta smöret och grovriv det. Lägg rivet i en plastpåse och förvara det i frysen medan du gör i ordning de andra ingredienserna.

Vispa ihop mjölk och crème fraiche och ställ in i kylen. Rör ihop mjöl, socker, bakpulver, bikarbonat, salt, mortlade kardemummakärnor och citronskal. Tillsätt smöret och rör snabbt ihop till smulor. Tillsätt mjölkblandningen och rör snabbt ihop till en deg, den ska precis bara gå ihop.

Tippa ut degen på ett mjölat bakbord och tryck ut den till en centimetertjock fyrkant. Vik ihop den i tre delar så att det blir en rektangel (treslag) och vik sedan ihop kortändorna i tre delar så att du har en väldigt bullig fyrkant. Lägg degen i en mjölad skål och ställ in i frysen i 5 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg degen på mjölad bakbord igen och tryck ut till en centimetertjock fyrkant. Strö över blåbär och tryck ner dem lite i degen. Rulla ihop som en rulltårta och lägg med skarven neråt på bakbordet. Platta försiktigt till rullen till en rektangel. Skär den i fyra delar och dela varje del på diagonalen så att du har 8 stycken trekanter.

Lägg trekanterna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med smält smör och strö över socker. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.