Kött, bröd och en och annan apelsin

Efter att kokvrån i dagar uteslutande producerat äcklig mat syntes plötsligt en möjlig ljusning. Det behövdes firas.

Det blev dock ingen glass.

Pulled pork
Görs vanligtvis på karré men jag gjorde på tjocka revben och det blev mycket bra det med. Kan serveras i libanesiskt bröd (recept nedan), i tortillabröd eller hamburgerbröd.

ca 6 port
ca 1,2 kilo tjocka revben eller 1 kg benfri fläskkarré
1 rödlök, skalad och klyftad
3 vitklöksklyftor, skalade och skivade
1 äpple, skalat, urkärnat och klyftat
1/2 dl ketchup
1/4 dl tomatpuré
1/4 dl mörk sirap
2 tsk kodjochang (koreansk fermenterad chilipasta, går att byta ut mot ca 1/2 tsk sambal oelek)
saft av 1/2 citron
1 tsk fänkålsfrön, mortlade
1 tsk korianderfrön, mortlade (går att byta ut mot 1 tsk malen koriander)
1 tsk rökt paprikapulver (helst picante men dulce funkar också)
1 cm färsk ingefära, skalad och finriven
salt och svartpeppar
Servera med: bröd och t.ex sallad, tomater, gräddfil, guacamole  eller avocado- blodapelsinsallad (se recept nedan)

Rätten går att göra i en gryta med lock eller i lergryta. Om en vanlig gryta används, börja med att sätta ugnen på 150 grader (lergrytan måste däremot sättas in i kall ugn). Rör ihop ketchup, tomatpuré, sirap och citronsaft med alla kryddor utom salt och peppar. Salta och peppra köttet ordentligt runtom och lägg ner det i grytan. Häll kryddblandningen över köttet och lägg sedan lök, vitlök och äpple ovanpå köttet. Lägg på locket och sätt in i nedre delen av ugnen. Sätt ugnen på 150 grader om lergryta används. Ta fram grytan efter en timme och skrapa ner lök, vitlök och äpple till sidorna av köttet. Låt steka ytterligare ca tre timmar. Köttet är klart när det lätt faller isär med hjälp av en gaffel. Om det är revben är det enklast att lyfta upp köttet ur grytan och ta bort ben och sedan finfördela köttet genom att dra isär det. Lägg sedan tillbaka köttet i grytan och blanda runt med såsen. Används karré går det oftast bra att finfördela köttet direkt i grytan med hjälp av en gaffel.

Libanesiskt bröd
Platta bröd som blir ihåliga. Älskade att baka de här bröden när jag var lite, eftersom de pöser upp som fotbollar i ugnen. Det här är en jättestor sats, jag gjorde halva satsen och det blev ca 30 bröd i pitabrödsformat. Räkna med att det tar tid att baka bröden, jag brukar grädda ett åt gången. Men kul är det.

25 g jäst
2 msk salt
1 msk socker
1 liter vatten (37 grader)
ca 2 kg vetemjöl

Rör ut jästen i lite av vattnet, rör sedan ner salt och socker. Tillsätt resten av vattnet och så pass mycket mjöl att det blir en smidig deg. Bearbeta degen fem minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt den vila i 15 minuter. Sätt ugnen på högsta värme. Dela degen i bitar, du bestämmer själv hur stora eller små bröd du vill göra. Rulla varje bit till en bulle och kavla sedan ut till en 3-4 mm tjock kaka. Släng in brödet på botten av ugnen (alltså ingen plåt) och grädda ett par minuter. Brödet kommer att jäsa upp till en fotboll, vänd brödet med en tång eller stekspade och grädda ytterligare någon minut på andra sidan. Låt bröden svalna mellan fuktiga handdukar, annars blir de stenhårda! Riv av en kant och fyll sedan brödet med gottigheter. De går utmärkt även utmärkt att frysa.

Avocado- och blodapelsinsallad
En mild sallad som passar bra till det kryddstarka köttet, men det går även att pimpa salladen med till exempel strimlad chili, rostade nötter och hackad koriander.

1 avocado
2 blodapelsiner
2 salladslökar
1-2 msk pressad citron
salt och peppar

Dela avocadon, ta bort kärnan och skär den i skivor medan den är kvar i skalet. Skeda sedan ur skivorna och lägg upp dem på ett fat. Skär bort botten och toppen på apelsinerna, skär bort skalet och filéa klyftorna. Lägg apelsinköttet ovanpå avocadon. Strö över strimlad salladslök, pressa över citron och salta och peppra lätt.
 

  • Johanna Å

    Jaaaa! Jag ska laga det här SNART!

    • http://earlyearly.wordpress.com ylva

      JA GÖR DET!