Kortkok

Jag är väldigt förtjust i köttfärssås och tycker att den mår bra av att koka både en och två timmar. Fredagskvällar brukar dock inte vara bästa tiden för långkok. Därför kommer här ett tips om en smaskig snabbvariant gjord på färsk korv. Den innehåller ju redan färdigkryddad färs, fiffigt! Skär bara ett snitt längs med korven och ta ut härligheten. På en kvart har du en snajdig middag.

Snabba köttfärssåsen

2 port
ca 150 g färsk smakrik korv, t.ex salsiccia eller lammkorv med vitlök
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 krm socker
1 tsk salt
1 ask coctailtomater
ett par kvistar färsk rosmarin
2 dl vin rött eller vitt
nymalen svartpeppar
olivilja till stekning
servera med: potatisgnocchi, tagliatelle, pappardelle eller spaghetti och massor av parmesan

Skala och hacka schalotten och vitlök. Halvera tomaterna. Lägg lök och vitlök i en kall stekpanna med ca 2 msk olivolja. Sätt plattan på högsta värme och sänk sedan till låg värme så snart löken börjar fräsa. Fräs under omrörning i 5 min utan att löken tar färg. Tillsätt socker och salt och fräs ytterligare 5 min. Häll upp löken på ett fat och ställ åt sidan så länge. Skär ett snitt längs med korven och ta ut innanmätet. Skär det i små bitar. Vrid upp värmen på plattan och stek korvbitarna i en skvätt olivolja tills de har fin färg. Tillsätt de hela rosmarinkvistarna, lök, vitlök och tomater och fortsätt fräsa någon minut. Häll på vinet och dra några varv med pepparkvarnen. Låt småputtra i 5 min och smaka ev av med lite salt. Fiska upp rosmarinkvistarna och vänd ner nykokt gnocchi eller pasta. Strö över rejält med parmesan