Jag har en alldeles egen matkorrespondent, Maria heter hon. Hon har tidigare upplyst mig om att Peru är så mycket mer än ceviche. Nu är hon placerad i Bunenos Aires och ger mig ovärderliga analyser av det argentiska köket: ”Jag är fascinerad av deras bröd, tror de har nåt specialsmör. Deras medialunas (croissanter) är de godaste jag ätit, liksom mer kompakta än frasiga. Dulce de leche glass och empanadas är också favoriter. Annars är de lite dåliga på att krydda saker, de har liksom snöat in på köttet och inte lyckats komma vidare till fler rätter.”
Härom veckan besökte hon en middagsklubb arrangerad av Saltshaker:
Här i Argentina finns en speciell lagstiftning för middagsklubbar, max 16 pers. och sen får vem som helst ha det hemma hos sig. De flesta som har det är avhoppade kockar verkar det som. På några ställen sitter man runt ett gemensamt middagsbord (det gillar jag bäst), ett annat ställe vi var på var mer som en restaurang med små bord fast hemma hos. Det är en fast meny till ett fast pris.
Man får adressen först när man anmäler sig via mejl eller tel.
Saltshaker hade fabulös mat, en kock från New York som träffat en argentinare som har fem rätters meny med vinpaket ett par gånger i veckan. Fördrink i vardagsrummet sen middag i deras lilla matsal. Jag var i extas redan vid förrätten. Folket var från olika länder, rätt dyrt på Saltshaker så inga argentinare, bara utlänningar. Men väldigt kul sätt att träffa folk på.
Har inte riktigt fattat hur de gör för att det inte ska dyka upp freaks, jag tänker att det borde vara lätt hänt att nån wacko sällskapssjuk person kapar hela middagen, men det verkar inte vara ett problem.
Jag röstar för en hemlig middagsklubb i Uppsala där en mystisk emajladress cirkulerar på nätet!
Jag kan inte annat än att hålla med matkorrespondenten. Känner att det är det kanske är dags att lämna kokvrån, jag vill ju kunna ha en middagsklubb! Läste för ett tag sedan om ett liknande upplägg i Storbritannien i den fantastiska tidningen Fire & Knives. De hade dock inte riktigt löst det där wacko-problemet …
Matkorren vill även tipsa om den här matbloggen för den som önskar dregla över Buenos Aires-mat.