Kollektivet gav mig ratatouille och ett jobb

Sommarkollo och läger gav mig rysningar när jag var liten. Jag var skeptiskt till kollektiva aktiviteter utöver lek med kompisar och jag sov helst i min egen säng. Men två sommaraktiviteter av det slaget hann jag ändå med och just de påverkade mig så pass mycket att de ger eko än idag, varje dag.

När jag var 13 år gick jag en veckolång matlagningskurs och jag fick sova i min egen säng under tiden. Där jag lärde mig att laga ratatouille och citronmarängpaj och som examenspresent fick vi Rutiga kokboken. Den står än idag står i min bokhylla (utan pärmar dock, den har bland annat använts till att banka i taket för att klaga på granne i studentkorridoren ovanför som spelade Hassan-skivor på bissart hög volym). Ett år senare sov jag borta när jag gick på litteraturläger. Där träffade jag Peter Pohl, den författare jag läst allra mest genom tonåren. Han hade isblå sorgsna ögon och han sa att jag kunde skriva.

 

Ratatouille med grillade grönsaker

De grillade grönsakerna ger en fylligare, krämigare röra.

ca 6 portioner

2 små auberginer eller 1 stor
2 små squash eller 1 stor
3 paprikor
1 hel vitlök
3 gula lökar
1 burk hela tomater
1 msk tomatpuré
1 msk honung
ca 2 msk citronsaft
olivolja
salt och peppar
hackad persilja
servera med:
Stekt kött, fisk eller kyckling eller servera som pastasås

Sätt ugnen på 200 grader. Dela aubergine och squash på längden och skär sedan i cm-tjocka skivor. Strimla paprikorna och klyv vitlöken i halvor. Lägg allt i en stor ugnsform och ringla över rejält med olivolja (ca 1/2-3/4 dl) och salta och peppra. Rosta i ugnen i ca 25 minuter.

Skala och skiva löken. Hetta upp en gryta och fräs löken i olivolja under omrörning i 5 minuter. Rör ner tomatpuré och fortsätt fräsa i en minut. Tillsätt tomater fyll sedan tomatburken med vatten och tillsätt två burkar vatten. Salta och peppra och lått puttra under lock tills grönsakerna är klara. Smaka av med honung och citronsaft och eventuellt lite mer salt och peppar.

Plocka upp vitlökshalvorna och lägg ner grönsakerna i tomatsåsen. Kläm med händerna ut vitlöksklyftorna rakt ner i grytan. Låt puttra i fem minuter. Strö ö ver hackad persilja.

 • Kakan

  hallå, varför har du aldrig sagt att du varit på läger och träffat Peter Pohl??

  • http://ylvaporsklev.se/ Ylva Porsklev

   Jag lovar att berätta allt om du bjuder mig på vin :)

 • Magnus

  Jag gillar ett Sverige som har matlagnings och litteraturkollo.

  • http://ylvaporsklev.se/ Ylva Porsklev

   Ja, ett sådant Sverige är ett bra Sverige.