Klara färdiga gå

Jag är mitt inne i en sexdagars arbetsvecka med kvällspass. Det händer därför inte mycket i kokvrån mer än att en och annan matjesburk öppnas. I söndags tillverkades dock maträtter enligt löpande band-tekniken för att täcka upp veckans matlådor. Först ut på banan var detta:

Lammfärsbiffar med rödbetssallad och bakad fetaost

3-4 port
biffar:
400 g lammfärs
1/2 squash, grovriven
1 gul lök, skalad och i fina tärningar
1 ägg
2 msk sötstark senap
ca 10 blad färsk salvia, hackad
salt och peppar
olivolja till stekning
sallad:
1 pkt fetaost
1 par kvistar färsk rosmarin eller timjan
1 knippe rödbetor (ca 10 st)
1 burk kikärter
1 färsk gul eller röd lök i tunna skivor
2 msk rödvinsvinäger
1 tsk flytande honung
1 tsk dijonsenap
2 msk olivolja
salt och peppar

Ta bort blasten på rödbetorna, skölj dem och koka dem tills de är mjuka 30-40 min. Häll av vattnet och låt rödbetorna svalna något. Skala och tärna dem sedan grovt. Skölj kikärterna och låt dem rinna av. Blanda vinäger, honung och senap och vispa sedan ner oljan till en dressing. Smaka av med salt och peppar. Blanda rödbetstäringar, kikärter och skivad lök och ringla över dressingen.

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg fetaosten i en ugnsform, ringla över lite olivolja och lägg rosmarin eller timjan ovanpå osten. Baka i ugnen i ca 15 minuter tills undersidan på osten är gyllenbrun. Blanda färsen med squash, ägg, lök, senap och salvia. Salta och peppra och rör tills bladningen blir lite smetig. Forma biffar och stek dem i olivolja. Bryt fetaosten i mindre bitar och lägg över salladen och servera.