Kinkig

Jag lämnar en vecka fylld av bisarrt mycket matlagning bakom mig. Det har producerats grytor, stekar och gratänger på löpande band. Och även om jag gillar det jag gör kan det här ställa till det lite för mig privat. Jag blir verkligen inte sugen på grytor, stekar och gratänger, men jag vet inte heller vad jag istället vill ha. Helt plötsligt är jag en kinkig 5-åring. Lösningen är att gå till trygga välbekanta smaker, det som på engelska brukar kallas comfort food. Mac n cheese brukar vara nummer ett på listan men i Sverige skulle jag säga att det är köttfärsbaserade rätter som ligger i topp. Så när jag för första gången i den lokala butiken hittade den Krav-märkta hönsfärsen fick jag plötsligt matmässig klarhet. Det blev fredagstacos på en söndag och både 5-åringen och 39-åringen blev mer än nöjda. Och färsen, jag gillade den skarpt, mycket bättre än den menlösa kycklingfärsen. Jag tänker mig hönsfrikadeller i nudelsoppa i november.

Bättre än tacos

Semifriterade tortillas blir knapriga i kanterna och segmjuka i mitten. Det bästa tillbehöret enligt mig. 

2-3 portioner

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
150 g champinjoner
500 g hönsfärs eller fläskfärs
1 tsk hela korianderfrön
1/2 tsk hel spiskummin
1-2 kryddmått chili flakes (beroende på hur starkt man vill ha det)
en nypa socker
1/2 dl vatten
120 g smakrik ost, t ex västerbotten, präst eller lagrad cheddar
3 majstortillas
olja till stekning
tillbehör: salsa, färdig eller hemgjord (se recept nedan), tärnad avokado, limeklyftor

Sätt ugnen på 250 grader med grillfunktion.

Skala och hacka lök och vitlök. Tärna svampen.

Bryn färsen i olja tillsammans med mortlad koriander och spiskummin. Tillsätt svamp, lök, vitlök och chili och fortsätt fräsa under omrörning i 5 minuter.

Tillsätt socker, salt och peppar. Tillsätt vatten och låt det koka in.

Lägg köttfärsen i en ugnsform och strö över osten. Gratinera högt upp i ugnen tills osten fått fin färg.

Häll olja i en liten stekpanna så att den når 1/2 cm upp i pannan. Skär varje tortilla i fyra bitar.

Hetta upp oljan ordentligt och lägg ner en tortillabit. Fritera i 10-15 sekunder på varje sida, så att den får lite färg och blir knaprig i kanterna. Använd en tång när du vänder. Låt rinna av på hushållspapper.

Varva på tallrikar, tortillabitar, bitar av köttfärs med ost, salsa och avokadotärningar. pressa över lime och servera.

 

Bästa salsan

Den här såsen gör jag nästan en gång i månaden på grönsaker som är på upphällningen. Receptet behöver inte följas slaviskt, ändra proportioner efter vad som finns hemma. Bara att frysa in och ta fram när tacossuget sätter in.

250 g körbärstomater eller ca 4 stora tomater
1 gul eller röd lök eller ett par schalottenlökar
2-3 paprikor
1-2 chili eller 1 tsk chili flakes
1 hel vitlök
olivolja
salt och peppar
1-2 msk rödvinsvinäger
färsk koriander eller oregano (kan utelsutas)

Sätt ugnen på 225 grader. Halvera stora tomater (körsbärstomater kan vara hela). Skala och klyfta löken. Kärna ur paprika och chili och skär i stora bitar. Halvera vitlöken. Lägg allt i en ugnsform. Ringla över olja, salta och peppra. Strö över chiliflakes om du använder det istället för färsk chili.

Stek i mitten av ugnen tills allt börjar få färg, cirka 25 minuter.

Lägg tomater, lök, paprika och chili i en mixerskål tillsammans med färska örter. Kläm ut vitlöksklyftorna och lägg ner bland grönsakerna. Mixa till en slät sås. Smaka av med vinäger och eventuellt lite mer salt och peppar. Låt svalna.