Kärlekens vägar och irrvägar

Jag hade blötlagt vita bönor för att göra ett friteringsexperiment. Därför blev jag mycket förvånad när jag fann mig själv stå och laga vita bönor i tomatsås, en rätt jag inte hyser mycket kärlek till. Ingen kärlek alls faktiskt. Tills nu då.

Vita bönor med tomat och salvia

2-3 portioner
150 g torkade bönor eller 1 tetra/burk vita bönor, avrunna och sköljda
2 lagerblad (om du använder torkade bönor)
1 gul lök, halverad och tunt skivad
1 vitlök, hackad
6-7 stora färska salviablad
1 burk hela tomater
ca 1 msk honung
1-2 msk sherryvinäger eller rödvinsvinäger
smör till stekning
salt och peppar
severera med: stekt rimmat fläsk, stekt korv, stekt ägg eller en bit bröd. 

Om torkade bönor används läggs de i blöt i riktligt med vatten i 12 timmar. Slå sedan av blötläggningsvattnet och koka sedan bönorna i saltat vatten med lagerbladen i 30-45 minuter (beroende på bönornas storlek). Häll av vattnet och låt bönorna rinna av i ett durkslag. Smält 2 msk smör på låg värme i en kastrull. Fräs lök och vitlök i 15 minuter under omrörning utan att det tar färg. Hacka salviabladen och tillsätt dem, fortsätt fräsa ett par minuter och tillsätt sedan bönorna. Mixa burken med tomater helt slät och tillsätt så mycket att du blir nöjd med konstistensen (jag använde 3/4 av tomatsåsen). Smaksätt med honung, vinäger, salt och peppar. Låt småputtra 10-15 minuter och smaka av, kanske behövs det lite mer honung eller vinäger.