Kalla mig Leila

Det händer ju inte så mycket här just nu. Det beror inte på att jag tagit semester utan att jag har börjat ett nytt (och roligt!) och är nybliven pendlare. Men jag bjuder på ännu ett bakrecept. Från att jag under det senaste året möjligtvis tagit fram degbunken någon gång i kvartalet för att röra ihop ett surdegsbröd har jag under den senaste månaden förvandlats till en riktig sockerbagare. Till midsommar gjorde jag inte bara pavlova utan även blåbärsbullar. Och apropå blåbär, förra veckan gjorde jag den här kakan igen, dubbel sats den här gången och det gick utmärkt.

 

Blåbärsbullar
Kombinationen lite jäst, rumsvarmt smör och lång jästid ger härligt luftiga bullar.

ca 40 st

25 g jäst
5 dl mjölk (minst 3%), rumsvarm
150 g smör, rumsvarmt
½ tsk salt
1½ dl socker
1 ägg
ca 13 dl vetemjöl
fyllning:
150 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1-2 tsk vaniljsocker
ca 2 dl blåbär
2 msk potatismjöl

till pensling:
1 ägg
pärlsocker
hackad mandel

Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, salt, socker, ägg och vetemjöl. Bearbeta till en smidig deg i ett par minuter. Tillsätt smöret. lite i taget och arbeta in det i degen. Plasta in bunken och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 1/2 timme. Rör under tiden ihop smöret till fyllningen med socker och vaniljsocker.

Sätt ugnen på 250 grader. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda den lätt och kavla ut till en 1/2-cm tjock rektangel. Bred ut vaniljsmöret över degen. Blanda blåbär med potatismjöl och fördela bären över degplattan. Rulla ihop degen som en rulltårta och skär i ett par cm tjocka skivor. Lägg dem i bullformar och låta jäsa i 20-30 min. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker och hackad mandel. Grädda i mitten av ugnen i 7-8 minuter. Låt svalna under bakduk.