Jon Bon Jovi, pistage och choklad

Mina tonår genomlevdes tack vare socker och dagdrömmar. Jag bakade mig helt enkelt igenom dem. Ibland undrar jag om jag gjorde något annat än att sitta på golvet i köket mittemot ungsluckan, lutad mot ett av skåpen i furufanér, medan tankarna rörde sig kring antingen Jon Bon Jovi eller Kurt Cobain. Nuförtiden bakar jag kakor ack så sällan, men ibland krävs det bara en regnig söndagseftermiddag för att jag ska vilja känna värmen från ugnen medan blicken är fäst långt bort i fjärran.

Dagdrömmarbrownies
ca 16 st
175 g smör
200 g mörk choklad
2 1/2 dl ljust muscovadosocker
2 1/2 msk mörk rom
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl pistagemandel
3 ägg
1 tsk flingsalt

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull, bryt chokladen i mindre bitar och rör ner den i smöret. Rör tills chokladen är smält. Tillsätt socker och rom och blanda tills sockret löst sig. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vispa äggen lätt i en bunke och vispa sedan ner chokladblandningen. Rör sedan ner möl och pistagemandel. Strö till sist över flingsaltet och blanda lätt så att det fördelar sig i smeten. Häll smeten i en smord och mjölad fyrkantig form (ca 20 x 25 cm). Grädda i mitten av ugnen i 15-20 min.