Jodå jag lever

Det här är tiden på året då jag beter mig som en tjurig tonåring när alarmet går på om morgnarna, då jag glömmer plånbok, telefon, vett och sans när jag går utanför dörren. Men efter tio timmars nattsömn börjar jag känna mig något sånär som en människa igen, och känner att det är dags för 2011 års första blogginlägg. Apar efter alla tidningar i januari och inleder med en nyttig fredagsmiddag. Bönröran kommer från Lotta Voltaires mat, men jag har gjort om den lite, lite.

Medelhavsmiddag
2 port
kyckling:
2 kycklingklubbor
1/2 kruka färsk salvia
en blodapelsin (helst ekologisk)
flingsalt
svartpeppar
grönsaksfräs:
1 liten aubergine, tärnad
1 tomat, tärnad
ca 6 skivor halloumi
olivolja
salt
svartpeppar
bönröra:
1/2 rödlök, skivad
1 vitlöksklyfta, hackad
1 förp stora vita bönor
2 dl tjockyoghurt
2 msk hackad mynta
salt
svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Skär skåror i kycklingen och lägg dem i en ugnsform. Ta en näve salvia blad och gnid in kycklingskinnet. Tryck sedan ner salviabladen i skårorna. Tvätta apelsinen och skär den i klyftor. Pressa en av klyftorna över kycklingen och placera resten mellan klubborna. Salta generöst och ringla över olivolja. Stek i ugnen i cirka 20 min.

Hetta upp en stekpanna och häll i ordentligt med olivolja. Stek auberginen så att den får fin färg runt om. Tillsätt tomathacket, salta och peppra och blanda runt. Lägg upp fräset på ett fat och toppa med halloumiskivor stekta i olivolja.

Häll av bönorna i en sil och skölj dem. Fräs lök och vitlök i olivolja på medelvärme, tillsätt bönorna och fräs ytterligare några miuter. Dra av från värmen och rör ner yoghurt och mynta.

Pressa den ugnstekta apelsinen över maten vid servering. Hepp!