Jag lever som jag lär

För ett tag sedan muttrade jag en del över att mina fisksoppor inte kommer till sin rätt förrän dagen efter. Lovade då mig själv att börja laga dem i förväg, och bannemej, kvällen innan min födelsedag ställde jag mig och kokade en bas till en fisk- och skaldjursgryta. På självaste bemärkelsedagen kokades grytan upp och fisken och skaldjuren lades i. Succé! Problemet är bara att jag åt av grytan även dagen efter den serverades och så var den snäppet godare …

Fisk- och skaldjursgryta
ca 6 port

1 gul lök, skalad och hackad
3 vitlöksklyftor, skalade och hackade
2 morötter, skalade och tärnade
3 stjälkar bladselleri, tärnade
1/2 msk fänkålsfrön, hela
1 krm chiliflakes
1 msk socker
2 msk tomatpuré
2 dl vitt vin
1 burk finkrossade tomater
1 burk coctailtomater
ca 3 msk fiskfond
ca 400 g torsk
ca 500 g räkor med skal
ca 200 g pilgrimsmsslor
1/2 dl konjak
1 kuvert saffran
olja till stekning
salt och peppar
servera med: salsa verde och bröd

Fräs lök och vitlök under omrörning utan att det tar färg i ett par minuter. Tillsätt morötter, selleri, fänkålsfrö, chiliflakes, 1 msk socker och 1 tsk salt och fortsätt fräs i 10 min på låg värme.  Rör ner tomatpuré fräs ytterligare någon minut. Tillsätt vinet och låt det koka ner ett par minuter innan tomaterna tillsätts. Rör ner fonden och låt grytan småputtra i ca en timme. Mortla saffran med ett par nypor salt och låt det sedan dra i konjak i ca en halvtimme. Tillsätt konjaken till grytan mot slutet av koktiden och smaka även av med salt och peppar. Låt grytan svalna och låt den stå kallt till nästa dag. Koka då upp grytan och tillsätt torsken skuren i kuber, låt puttra 3-4 minuter. Fräs pilgrimsmusslor hastigt i olivolja och tillsätt dem tillsammans skalade räkor precis innan servering. Det går naturligtvis även bra att tillsätta fisk och skaldjur direkt samma dag.

Salsa verde

1 kruka basilika
1 rejält knippe bladpersilja
3 sardellfiléer
rivet skal av en citron
ca 1 1/2 dl olivolja

Mixa med hjälp av stavmixer samman alla ingredienser till såsen. Ringla den över grytan vid servering.