Istället för sylt

När jag var 12 år kokade jag en härlig sylt på blandade sommarbär och gjorde små tyghättor till burkarna. I matkällaren på Loftvägen i Malung står fortfarande ett par av burkarna kvar. Såhär 27 år senare har jag lärt mig. Jag kokar inte sylt, för den blir alltid stående, bortglömd längst in i kylskåpet. Istället kokar jag små satser kompott av frukt eller bär, oftast med bara lite socker och någon smaksättning (9 av 10 gånger blir det kardemumma). Sedan äter jag den i fil eller yoghurt till frukost, på pannkakakor eller på mackan i en vecka och sedan är den slut! Perfekt när man några äpplen som håller på att skrumpna till exempel. Plommon är en annan favorit. Och nu blev det sura körsbär, som krävde lite mer sötma än vad jag brukar tillsätta, men ack så gott.

 

Kompott på sura körsbär med vanilj och rom

Jag använde honung för att jag inte hade socker hemma. Det går säkert lika bra med socker men jag skulle nog öka mängden till ca 1 dl.  

500 g sura körsbär, urkärnade
1/2 dl vatten
3/4 dl honung
1 tsk vaniljsocker
2 msk mörk rom

Lägg körsbär, vatten, honung och vaniljsocker i en kastrull. Låt koka på svag värme i 15 minuter. Rör runt och mosa bären lätt. Tillsätt rom och fortsätt koka ca 15 minuter, tills det blir simmigt. Låt svalna. Håller minst en vecka i kylen.