Ingen glögg!?

Kalasdukning av Liselotte Forslin

I fredags var jag djärv nog att fixa en liten julfest på frilanskontoret utan vare sig glögg eller pepparkakor men väl med romdrinkar och etiopiska grytor (med utgångspunkt från det här och det här receptet). Drinken, som improviserades ihop, blev en ypperlig start på kvällen.

Romdrink med lime och ingefära
1 karaff, till ca 8-10 pers som fördrink:
sockerlag:
2 dl socker
2 dl vatten
ca 3 cm färsk ingefära

drink:
3 dl mörk rom
1 1/2 dl limejuice
sockerlag
ca 7 1/2 dl mineralvatten
is

Gör gärna sockerlagen dagen innan så att ingefäran kan ligga och dra i den. Blanda socker och vatten i en kastrull. Skär ingefäran i strimlor (med skalet kvar) och tillsätt den. Låt allt koka upp och fortsätt koka tills allt socker har smält. Häll upp i en skål och låt svalna. Täck över skålen med plast och låt den stå i rumstemperatur till nästa dag. Fiska då upp ingefäran.

Fyll en stor karaff med 1/3 is. Tillsätt rom, sockerlag och limejuice. Fyll upp med mineralvatten och rör försiktigt om med en slev.