I fas

Gårdagens middag lagades med en skvätt rosévin, så jag vågar nog säga att jag numera har landat i rätt säsong.

Kycklingpanna med salvia och karamelliserad lök

ca 3 port
400 g kycklingfilé eller lårfilé
3 färska gula lökar
ca 200 g svamp
1 tsk socker
ca 10 färska salviablad
2 vitlöksklyftor
1 dl rosévin eller vitt vin
1 msk smör
2 msk olivolja
salt och peppar
servera med: ugnsstekt färskpotatis, pasta eller polenta.  

Skär kycklingen i bitar ca 3 cm stora. Ta bort blasten från löken men behåll ca 5 cm längst ner (det som blir över passar fint i en sallad), Halvera lökarna och skär dem sedan i tunna klyftor. Skär svampen i tärningar. Hetta upp 1 msk olivolja i en stekpanna eller traktörpanna och fräs löken på medeltemperatur i ett par minuter. Tillsätt 1 tsk socker och 1/2 tsk salt och fortsätt fräsa tills löken börjar ta färg. Tillsätt svampen och 1 msk smör och fortsätt fräsa tills svampen fått fin färg. Lägg då lök och svamp på ett fat och ställ åt sidan.

Hacka salvian grovt och krossa vitlöksklyftorna lätt med skaftet på en kökskniv, ta bort skalet. Hetta upp 1 msk olivolja i samma panna och bryn kycklingbitar, salvia och vitlök i ca 5 minuter, salta och peppra. Tillsätt lök- och svampbladningen och slå över vinet. Koka ihop i fem minuter.