I ate what Katie ate

Så snart jag såg bilden på Katies Patatas bravas med ägg och parmaskinka (receptet längst ner på sidan) visste jag att jag var tvungen att laga det. Det var ju som om formen var märkt med mitt namn, hur skulle jag inte kunna gilla dess innehåll? Sagt och gjort, det blev förra helgens brunchprojekt. Tyvärr blev det inte så gott som jag hade räknat med. Potatisen var trist och paprikan blev bränd. Men jag ville inte ge upp, kolla på bilden liksom! Så igår gjorde jag om det men på mitt eget sätt (även om första gången säkert berodde på handhavandefel) Och ja, det blev knasgott.

Patatas bravas med ägg och skinka

2 port
4 skivor lufttorkad skinka
6  medelstora potatisar
1 jalapeno, utkärnad och strimlad (eller en röd spansk peppar)
1 1/2 tsk rökt paprikapulver av sorten ”dulce”
2-4 ägg (beroende på hunger)
2 msk + 1/2 dl olivolja
salt och peppar
Servera med: bröd 

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg skinkskivorna på en bakplåtspappersklädd plåt och ställ in i mitten av ugnen i 5-10 min. Skinkan ska bli till ”chips”, men akta så att den inte bränns. Tvätta potatisen men behåll skalet på. Skär varje potatis i åtta bitar. Lägg dem i en liten ugnsform, ringla över 2 msk olivolja och salta och peppra. Blanda runt allt och ställ in i mitten av ugnen. Rosta potatisen i ca 30 min, tills den är genomstekt och gyllene. Rör om ett par gånger under tiden. Blanda 1/2 dl olivolja med paprikapulvret och den strimlade jalapenon. Ta ut potatisen när den är klar och skeda över paprikaoljan. Rör om så att potatisen täcks. Knäck sedan äggen över potatisen och ställ in i ugnen igen. Sätt på grillen och stek i ugnen tills äggvitan stannat. Lägg upp potatis och ägg på tallrikar och bryt skinkchipsen i mindre bitar över det hela.