Hurra

Från den ena dagen till den andra har min vardag blivit väldigt mycket roligare. Sedan i tisdags tillbringar jag mina dagar i Lisens skafferi, vilket betyder att jag lagar mat på arbetstid! Dessutom lär jag mig en hel del om matstajling, så en vacker dag kommer kanske bilderna på den här bloggen kommer att vara hyfsade…

Tyvärr har min nya sysselsättning gjort att jag inte har lagat så mycket mat hemma under veckan. Det är inte så spännande att ställa sig i kokvrån efter en dag i en fantastisk matstudio. Men jag tänkte ändå visa vad jag åt till frukost igår och idag. Jag gjorde tidigare i veckan ett mindre lyckat inköp av 1 kg sura omogna plommon. De åkte ner i en kastrull och blev en till en sötsyrlig kompott som var hur trevlig som helst att äta till tjockyoghurt. Dessutom har jag lyckats knåpa ihop ett smaskigt rostbröd. Det känns nästan politiskt inkorrekt att äta det, hej snabba kolhydrater. Det blir inte ett dugg nyttigare för att det är vetekli i, men jag gillar när det är lite ”tuggigt”. Min nya favoritjuice fick också vara med på bild, blåbär och svartvinbär.

Plommonkompott
10 plommon, skurna i kvartar
2-3 msk socker (ta den mindre mängden om plommonen är söta)
6 gröna kardemumma kapslar
1 kanelstång
2 msk vatten (byt gärna ut till citronsaft om plommonen är söta)

till servering: tjockyoghurt, nötter (jag tog pistage)

Krossa kardemummakapslarna lätt. Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp. Koka på svag värme i 15-30 min, beroende på hur hårda plommonen är. Rör om då och då. Plommorna ska bli lite mosiga, men inte falla sönder helt. Fiska upp kanel och kardemumma. Häll upp i en skål och låt svalna. Förvara i kylskåp.

Rostbröd
1 stort bröd
1/4 pkt jäst
2½ dl vatten (37 grader)
2½ dl mjölk
1½ tsk salt
1 msk socker
2 msk smör, rumsvarmt
1 dl vetekli
ca 11-12 dl vetemjöl special eller manitoba cream

Smula ner jästen i en bunke och rör ut den i det fingervarma vattnet. Tillsätt, salt, socker, mjölk, kli, det mjuka smöret och det mesta av mjölet. Rör ihop till en deg, tillsätt ev mer mjöl om det behövs. Rulla upp ärmarna och bearbeta degen med trägaffel i 10-15 min. Eller välj den mesiga varianten och kör degen i maskin i 10 min. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i 45-60 min.

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en stor brödform (2 l) med smör. Ta några tag med trägaffeln i degen och tippa ner den i brödformen. Mjöla händerna och trycke försiktigt ut degen i formen. Plasta in och låt jäsa till dubbel storlek (30-45 min). Grädda i nedersta delen av ugnen i ca 40 min. Knacka på ovansidan av brödet. Om det låter ihåligt är brödet klart.

Skiva gärna brödet om du tänker frysa det. Det smular nämligen om det skivas efter upptining.