Hjärnblödningsgruppen

Varje gång jag gör stuvad vitkål tänker jag på Viktoria. Vi hade kunnat gå ett helt år på samma utbildning utan att lära känna varandra nämnvärt. Men våra vägar möttes i det öppna kontorslandskapet på en dagstidningsredaktion där vi båda hade fått praktikplatser. Bakom grupprummens glasdörrar ventilerade vi. Oftast handlade det om jobbet i vad vi kallade hjärnblödningsgruppen, men även viktiga ämnen som nätdejting hann avverkas. En morgon när jag hastade in i landskapet, som vanligt några minuter sen, möttes jag av rödgråtna ögon. Ett par månader senare stod jag på den soliga terassen och fulgrät. Däremellan hade vi ganska så roligt. Nu har vi bytt ut krismöten i grupprummen mot luncher vid Mariatorget där vi pratar om bokföring, moms och kärlek. Viktoria, jag är glad att det blev som det blev med den där praktiken och jag tror att du kanske skulle gilla vad jag lagade till middag igår, vi ses på onsdag.

Köttbullar med citron och persilja

ca 3 port
400 g nötfärs eller lammfärs
1 ägg
1 schalotten, skalad och hackad
rivet skal av 1/2 citron (helst ekologisk)
1/2 hackad bladpersilja eller annan trevlig ört som mejram eller oregano
2 tsk worcestershiresås
ca 1 tsk salt
några rejäla tag med svartpepparkvarnen
smör till stekning
servera med: gräddkokt vitkål (se recept nedan) 

Blanda färsen med ägg, lök, citronskal och kryddor. Blanda tills den precis börjar bli lite smetig. Rulla köttbullar (går enklast med blöta händer) och stek dem sedan på medelvärme i smör.

Gräddkokt vitkål

ca 3 port
1/2 vitkålshuvud
1/2 dl mjölk (3 %)
1 1/2 dl vipgrädde eller crème fraiche
en nypa muskot
salt och peppar
2 msk smör

Skär bort stammen på vitkålen och skär den sedan i strimlor. Hetta upp en vid kastrull och fräs kålen i smöret i cirka fem minuter utan att den tar färg. Tillsätt mjölk, grädde och muskot och låt koka ihop i ca 20 minuter, tills kålen är mjuk såsen är simmig. Smaka av med salt och peppar.