Heja blodapelsinen

Jag fortsätter mitt ihärdiga hyllande av blodapelsinen med en enkel men ack så god sallad. Strimlad chili skulle säkert kunna läggas till för den som vill. Och tunt skivad rödlök med för den delen. Men den är god som den är.

Blodapelsin- och fänkålssallad
1 fänkål
2 blodapelsiner
2 msk olivolja
1/2 msk sherryvinäger eller rödvinsvinäger
flingsalt
nymalen svartpeppar

Ansa fänkålen, skär av botten och skär sedan i tunna skivor, gärna med mandolin. Lägg ut skivorna på ett stort fat. Filea apelsinerna (här finns en liten film om hur man gör det) och lägg fördela klyftorna ovanpå fänkålen. Krama ur apelsinsaften från det som ”blir över” från fileandet över fänkål och klyftor. Ringla sedan över olja och vinäger. Strö över lite salt och kör några varv med pepparkvarnen.