Hej

 


Apropå avskedet i mitt förra inlägg fick jag frågan vad vi nu kan säga hej till. Ännu dröjer det innan det går att njuta svenska primörer, så länge får man välkomna det som medelhavsområdet erbjuder. Som den här förförsiska kronärtskockan från Spanien. Hej!

Kronärtskocka med sardell- och vitlöksdipp

2 port
3 vitlöksklyftor
3 sardellfiléer
1/2 dl olivolja
2 kronärtskockor
saft av 1/2 citron
1 msk salt
50 g smör, rumsvarmt
Servera gärna med: charkuterier och bröd

Skala vitlöksklyftorna och skiva dem tunt. Strimla sardellerna. Häll olivoljan i en kastrull och tillsätt vitlök och sardeller. Sätt kastrullen på medelvärme. Dra ner värmen så snart vitlöken börjar fräsa. Fräs på låg värme i ca 10 min under omrörning. Vitlöken ska bli gyllene men inte brännas. Ta av oljan från värmen och låt den svalna helt. Bryt av skaftet på kronärtskockorna. Ta bort de små bladen som sitter längst ner. Läck skockorna i en rymlig kastrull och täck med vatten. Tillsätt pressad citronsaft och och salt. Låt koka upp och koka i ca 30 min (tills bladen släpper lätt). Ta upp skockorna med en hålslev och låt dem rinna av. Mixa med stavmixer eller minimixer ihop oljan med det mjuka smöret till en sås. Servera såsen i små skålar och doppa bladen.