Jag har ett knep. När min lägenhet mer ser ut som en krigszon än en bostad (vilket händer så mycket oftare än jag vill erkänna) brukar jag bjuda på middag. Då blir nämligen städningen gjord. Och så står jag sedan där i den nyskrubbade kokvrån med förkläde med en helstekt kyckling på ett fat. Och illusionen av hemmafrun består.
Helstekt kyckling med salvia och citron
1 kyckling
100 g smör, rumsvarmt
1 tsk worcestershiresås
1/2 dl hackad färsk salvia
1 citron
2 knippen rödbetor, skalade och halverade
600-700 g färskpotatis, skrubbad och halverad
salt och peppar
Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop smör med worcestershiresås, salvia, rivet skal av 1/2 citron, salt och peppar. Skär några snitt i låren på kycklingen. Salta och peppra den ordentligt, invändigt och utvändigt. Massera sedan in smöret runt hela kycklingen. Stoppa även in smör på bröstsidan, under skinnet där det brukar vara en öppning. Lägg det smör som blir över inne i kycklingen tillsammans med en halverad citron. Bind upp kycklingen. Här rekommenderar jag en kokbok som vägledning, typ Vår kokbok. Själv går jag på känsla med varierande resultat. Lägg fågeln i en bakplåtspappersklädd långpanna med bröstsidan uppåt. Ställ in i mitten av ugnen.
Räkna ungefär en timmes stektid per kilo. Testa om kycklingen är klar genom att sticka en kniv i den tjockaste delen, om köttsaften är genomskinlig är den klar. Ös kycklingen några gånger under stektiden. När det är 40 minuter kvar av stektiden, ta ut långpannan och fördela potatis och rödbetor runt kycklingen. Salta och peppra och ställ in i ugnen igen. Om fågeln skulle bli klar innan potatisen och rödbetorna är klara är det bara att lyfta upp den och låta den vila på en skärbräda medan potatisen får gå klart i ugnen. Klipp upp snöret på kycklingen och skär upp den (Återigen, Vår kokbok kan ge vägledning om du inte vet hur du ska skära) och servera på ett stort fat med potatis och rödbetor.