Hej salvia, del 2

Jag har ett knep. När min lägenhet mer ser ut som en krigszon än en bostad (vilket händer så mycket oftare än jag vill erkänna) brukar jag bjuda på middag. Då blir nämligen städningen gjord. Och så står jag sedan där i den nyskrubbade kokvrån med förkläde med en helstekt kyckling på ett fat. Och illusionen av hemmafrun består.

Helstekt kyckling med salvia och citron

1 kyckling
100 g smör, rumsvarmt
1 tsk worcestershiresås
1/2 dl hackad färsk salvia
1 citron
2 knippen rödbetor, skalade och halverade
600-700 g färskpotatis, skrubbad och halverad
salt och peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Rör ihop smör med worcestershiresås, salvia, rivet skal av 1/2 citron, salt och peppar. Skär några snitt i låren på kycklingen. Salta och peppra den ordentligt, invändigt och utvändigt. Massera sedan in smöret runt hela kycklingen. Stoppa även in smör på bröstsidan, under skinnet där det brukar vara en öppning. Lägg det smör som blir över inne i kycklingen tillsammans med en halverad citron. Bind upp kycklingen. Här rekommenderar jag en kokbok som vägledning, typ Vår kokbok. Själv går jag på känsla med varierande resultat. Lägg fågeln i en bakplåtspappersklädd långpanna med bröstsidan uppåt. Ställ in i mitten av ugnen.

Räkna ungefär en timmes stektid per kilo. Testa om kycklingen är klar genom att sticka en kniv i den tjockaste delen, om köttsaften är genomskinlig är den klar. Ös kycklingen några gånger under stektiden. När det är 40 minuter kvar av stektiden, ta ut långpannan och fördela potatis och rödbetor runt kycklingen. Salta och peppra och ställ in i ugnen igen. Om fågeln skulle bli klar innan potatisen och rödbetorna är klara är det bara att lyfta upp den och låta den vila på en skärbräda medan potatisen får gå klart i ugnen. Klipp upp snöret på kycklingen och skär upp den (Återigen, Vår kokbok kan ge vägledning om du inte vet hur du ska skära) och servera på ett stort fat med potatis och rödbetor.

 • Maria

  Haha. Det knepet känner jag väl till. Det är ytterst effektivt! (Och ganska trevligt, om man jämför med att städa utan att varken få besök eller äta god mat.)

  Två frågor kvarstår.
  A) Vad är poängen med att binda upp fågeln? Jag har aldrig fattat det och därför heller aldrig gjort det. Även om jag i och för sig inte lagat helstekt kyckling särskilt många gånger.

  B) Är det verkligen sant att du lagar alla dessa fantastiska rätter i en liten kokvrå? Imponerande!

  • http://earlyearly.wordpress.com ylva

   hihi, jag gillar frågor. På A säger jag att man behöver inte binda fågeln, men har man fyllt den med något så håller sig fyllningen mer på plats med hjälp av snöret. Möjligtvis blir även slutresultatet snyggare om man skulle vilja servera fågeln hel. Men som sagt, inte nödvändigt.
   På B svarar jag jaharå! Fast det är ofta så att kokvrån mer liknar en krigszon än en vrå…

 • Maria

  Ok, tack för svar! Har inte för mig att mina örtkryddor och citronklyftor har tenderat att ramla ut, så jag avstår nog från snöre i fortsättningen också. Även om det ju visst är snyggare.
  Åh, jag har ett rätt så riktigt kök men det ser ändå alltid ut som en krigszon – säkert mer än din vrå gör eftersom jag har ännu mer plats att bre ut skålar och bunkar och slevar och vispar på….(suck). Men man måste offra sig för matlagningskonsten!