Hårt arbete

Härom dagen gjorde jag ett eftermiddagspass i pastafabriken. Den är inhyst i Noelias kök. Hon har nämligen fått en pastamaskin i födelsedagspresent. För en sisådär tjugo år sedan fick även jag en sådan i present. Under en period var jag besatt av att tillverka den perfekta tagliatellen, men jag nådde nog aldrig ända fram. Och när den färska pastan började dyka upp i matbutikerna åkte maskinen långt in ett köksskåp. Men efter ett pass i pastafabriken tror jag bannemej att jag ska starta egen fabrik igen.

Noelia stod för degen och hon säger såhär om den:

En sats
ca 450g mjöl. Jag använde ca 300g vetemjöl och 150g durumvete
4 hela ägg
en hutt olivolja (kanske 3 matskedar)
en nypa salt

Om man ska vara riktigt hardcore ska man ju hälla ut mjölet på ett bakbord, gräva en grop i mitten och knäcka ner ägg och olivolja och salt där och vispa sig inifrån och ut mot mjölet med en gaffel. Men det blir så kladdigt så jag blandade ägg, olivolja och salt i matberedare och fyllde på med mjöl tills degen började klumpa sig. Sen arbetade jag in så mycket mer mjöl som behövdes för att göra degen smidig och elastisk på bakbordet. Allt mjölet kanske inte går åt, eller så behövs det mer. Beror troligtvis på äggens storlek och mjölets fuktighetsgrad. Knåda 10 min. Vila minst 2 timmar, gärna i rumstemperatur den sista timmen så att degen inte är hård när man ska kavla ut den.

Vi gjorde två olika fyllningar, en med hackad spenat, ricotta, ägg, vitlök, parmesan och peccorino och en med hackade pinje- och valnötter, ricotta, vitlök, parmesan och peccorino. Efter flera timmars hårt arbete avnjöts pastakuddarna med en tomatsås med vitlök och chili.

  • Cecilia

    Men guuuud, avancerat, coolt!

  • http://earlyearly.wordpress.com ylva

    Inte så svårt om man kör teamwork. Tack för första kommentaren Cecilia!