Hångel och glass

I lördags sken solen och jag ville hångla med hela världen. Vårkänslorna övermannade mig helt och jag kom hem med en hel trälåda med jordgubbar från Spanien. Inspirerad av min favoritefterrätt på Aaltos gjorde jag en helt enkelt briljant glass. Några kommer nog att tycka att jag varit snål med sockret, då är det bara att ösa på efter smak. Själv tycker jag att den är perfekt.

 

 

Glass med bakad jordgubb och gräddfil

Det kommer att bli över av den ljuvliga krämen på bakade jordgubbar. Lägg en klick i frukostyoghurten, servera till ostkakan eller bara ät.

5 dl

1/2 liter jordgubbar
3/4 dl strösocker
3 msk citronsaft
1 dl vispgrädde
2 dl mjölk (3%)
1 krm salt
1/2 dl strösocker
1 msk vit sirap
1 msk maizena + 1 msk mjölk
1 dl gräddfil

Sätt ugnen på 200 grader. Ansa och halvera jordgubbarna. Lägg dem i en ugnsform och strö över socker. Baka jordgubbarna i ugnen i 15 minuter. Låt svalna något och mixa sedan allt (jordgubbar och smält socker) med citronsaft.

Koka i en kastrull upp vispgrädde, mölk, salt, socker och sirap. Låt sjuda tills sockret smält. Rör ut maizena i mjölk och rör ner det i mjölkblandningen. Sjud under omrörning under några minuter tills bladningen tjocknar. Ta av värmen och låt svalna en stund.

Lägg gräddfil i en skål. Vispa ner mjölkblandningen, lite i taget. Vispa sedan ner 2 dl av jordgubbskrämen. Ställ smeten i kylen i ca två timmar och kör sedan i glassmaskin. Frys eventuellt en stund innan servering.