Håll grytan kokande

Det blev soppa till lunch även idag. En kylskåpsrensningsmåltid kan ju ge ytterst varierande resultat, men att koka ihop något på innehållet i den 50-talsblå kylen i matstudion är en lätt match.

Linssoppa
6 port
1 gul lök, hackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 röda chili, strimlade
1 msk tomatpuré
1 msk spiskummin
1 förp krossade tomater (500g)
1,2 liter grönsaksbuljong
2 dl röda linser
3-4 potatisar, skalade och tärnade
2 morötter skalade och slantade
saft av 1-2 citroner
1 kanelstång
1-2 msk honung
salt och svartpeppar efter smak
ev. tabasco
olivolja till stekning

Fräs lök, vitlök, chili och spiskummin i olja på låg temperatur i 10 min. Rör ner tomatpurén och fräs ett par minuter till. Tillsätt tomatkross, buljong, linser potatis och morötter. Lägg ner kanelstången och smaksätt även med saft av en citron och 1 msk honung. Låt koka i 20-25 minuter under lock och vispa sedan soppan med kraftiga tag. Smaka av med salt och peppar. Kanske behövs mer citronsaft, honung eller spiskummin. Behövs mer drag i det hela, droppa ner en hutt tabasco.

Grön bönsallad
250 g gröna bönor, färska eller frysta
1 rödlök, tunt skivad
1 pkt minimozarella
1/2 burk marinerade kronärtskockor
flingsalt och nymalen svartpeppar
1 msk balsamvinäger

Koka bönorna i ca 5 minuter i saltat vatten (eller enligt förpackningen om du använder frysta), spola dem i kallt vatten och låt dem rinna av. Blanda dem i en skål tillsammans med rödlök, mozarella och kronärtskockor. Salta och peppra och ringla över lite balsamvinäger.