Guld

Jag lovade ju mig själv att aldrig mer köpa currypasta på burk. Det löftet har jag visserligen hållit men det har inte blivit så mycket av själva currypastatillverkningen. Tills nu, då jag lyckades skapa en burk fylld med guld som ger en smakexplosion som gör en tårögd av lycka.

Gul currypasta

½ stjälk citrongräs
2 schalottenlökar
4 röda eller gula spansk peppar
2 ½ msk hackad färsk ingefära
4 vitlöksklyftor
1 tsk malen koriander
1 tsk malen spiskummin
2 tsk gult currypulver
¼ tsk malen kanel
1 tsk malen gurkmeja
2 msk fisksås
1 tsk räkpasta (finns på burk i asiatiska butiker, går att ersätta med ytterligare 1 msk fisksås)
6 vitpepparkorn, krossade
2 msk palmsocker eller råsocker
1 msk limejuice
2-3 msk koksmjölk

Gör currypastan för hand, i mortel, eller i en mixer. Kärna ur chilifrukterna om du inte vill ha en superhet pasta. Strimla sedan chilin. Om mortel används, mortla ihop alla ingredienser utom koksmjölken. Rör sedan ihop med kokosmjölken till en jämn pasta. Om mixer används, lägg alla ingredienser i mixern och kör till en jämn smet. Tillsätt mer koksmjölk om blandningen är för torr. Currypastan håller i kylen i minst två veckor.

Fiskcurry
Världens enklaste gryta. Jag testade att använda mitt senaste fynd, mangopulver som smaksättning. Det ger en distinkt syrlig smak, men det går även bra att smaksätta med pressad lime.Grytan går även bra att göra på kyckling.

4 port
400 g vit fisk
3 msk gul currypasta
1 burk kokosmjölk
1-2 msk fisksås
1-2 msk ljus soja
1/2-1 msk palmsocker eller råsocker
1-2 tsk mangopulver eller 2-3 msk pressad lime
1 kruka färsk koriander
servera med: ris och någon trevlig grönsak, tex broccoli

Skär fisken i breda strimlor. Hetta upp en wok eller gryta. Ta 3 msk av det tjocka i kokosmjölken och lägg i woken tillsammans med currypastan. Rör ihop och låt det koka ihop på riktigt hög värme tills blandningen skär sig och oljan lägger sig ovanpå. Lägg då i fisken och fräs ett par minuter under omrörning. Tillsätt sedan restan av kokosmjölken. Dra ner värmen och smaksätt med fisksås, soja, socker och mangopulver/lime. Låt puttra på svag värme i 5 minuter och smaka av. Tillsätt mer fisksås, soja, socker eller mangpulver/lime om det behövs. Grovhacka koriandern och strö över. Servera.