Grytan

Igår fick jag ett mail från en kompis som ville ha ett recept och jag insåg att det är dags att dela med sig av det till fler än så. Jag har nämligen inte babblat om nåt annat än denna linsgryta de senaste två månaderna.

I december gjorde jag alltså en lyckad linsgryta. Det började med att jag ville göra en etiopisk mesir wat och plöjde mig igenom igenom internet utan att hitta något som föll mig i smaken. Det jag ville ha var ett långkok utan sönderkokta linser. Visst, något av en motsägelse men det blev som jag ville till slut. Jag fastnade för Gittos doro wat eftersom det verkade vara det ljuvligaste långkoket. Jag gjorde om det till vego, långkokade och tillsatte linser mot slutet. Jag använde mungbönslinser för första gången, som är lite nötiga i smaken. Och det blev så sanslöst gott. Eftersom det inte var mitt eget recept så tänkte jag inte dela med mig av det här, men jag inser som sagt att det är bra för att hålla för sig själv. All heder åt Gitto som bemästrar det mesta inom matväg!

Etiopisk linsgryta
Tänk på att det är bäst att göra smöroljan niter kibbeh dagen innan grytkoket 

6-8 port
3 stora rödlökar
5 vitlöksklyftor
4 cm ingefära
2 dl niter kibbeh
3 msk berbere
1 tsk grovstött kardemumma
1 tsk grovstött fänkål
2 msk tomatpuré
2 dl rött vin
4 dl grönsaksbuljong
2 1/2 dl mungbönslinser eller gula linser
salt, svartpeppar
Servera med: injera (etiopiskt syrat bröd) och alakilt alicha. Indiskt bröd bröd är också gott till, till exempel naan eller paratha.

Skala och finhacka rödlöken. Torrstek den i en gryta på låg värme i 20 minuter under omrörning. Den bränns lätt så var försiktig, den ska bara bli genomskinlig. Skala och finhacka vitlök och ingefära och tillsätt den tillsammans med niter kibbeh, berbere, kardemumma och fänkål. Fortsätt fräsa på låg värme i 10 min under omrörning. Rör ner tomatpuré och fräs ytterligare 5 min. Häll ner vin och buljong. Låt koka på låg värme under lock i 2-3 tim. Tillsätt sedan linser och fortsätt koka tills de är mjuka. Tillsätt lite vatten om grytan blir för torr.

 

 • Margit Richert

  Klart du ska dela med dig! Recept är till för att spridas, och du har ju gjort en föredömlig vegoversion. Blev riktigt hungrig nu, älskar linser. Kan för övrigt rekommedera den gula linsröran man får på Abyssinia på Ringvägen, den är så god att jag helt glömmer bort köttet på injeeran.

  • http://ylvaporsklev.se Ylva

   Tack Gitto, och tack för tipset, ska definitivt testa. Om du kommer till Uppsala någon gång kan jag rekommendera Messob.

  • http://ylvaporsklev.se/ Ylva Porsklev

   Tack Gitto, och tack för tipset, ska definitivt testa. Om du kommer till Uppsala någon gång kan jag rekommendera Messob.
   Skickat från min iPhone

   8 feb 2013 kl. 12:14 skrev ”Disqus” :